Tehno
TEST: MEANIT B4 RADIOBUDILICA

Jednostavan gadget za lagano buđenje, idealan i za plažu
Objavljeno 15. srpnja, 2022.
Retroštih daju mu drveni uzorak i zaslon kakav je bio uobičajen na ovim spravicama 90-ih
Iako se na prvu čini kako imati budilicu u današnje doba nije potrebno, zapravo vam je ona potrebnija i više no što mislite.

Prije nekoliko godina za oko mi je zapeo tekst u kojem je stajalo da gotovo 90 % ljudi telefon gotovo cijelo vrijeme ima na dohvat ruke. S odmakom od već nekoliko godina, siguran sam da je taj postotak sada još i viši, a ako malo bolje razmislimo o toj tvrdnji i pogledamo vlastiti primjer, to je zaista zaprepašujuće. Na stranu to što nam je telefon danas zaista potreban, prije svega za posao, ali i privatno za komunikaciju, zabavu i sve drugo, on je kod mnogih postao i faktor ovisnosti, što čovjeku onemogućava normalno funkcioniranje.

Telefon kao problem



Nepravilno držanje i pretilost, depresija i anksioznost, pojačana nemogućnost zadržavanja pozornosti i smanjeni kapacitet pri učenju i radu samo su neki od modernih problema o kojima se malo komunicira, bar u Hrvatskoj. Iako su nam telefoni danas više od pukih komunikacijskih uređaja, treba biti svjestan kako upotrebom ekrana i digitalne informacijske tehnologije čovjek ne može naučiti pisati, čak ni prema pravopisu, računati napamet ili čitati karte, nešto željeti i provesti u djelo ili suosjećati s drugima i promatrati stvari iz njihove perspektive. Stoga, valja se osvijestiti i bar dio dana provesti bez tehnologije i telefona, a najbolji start za to je – noć. Upravo tako, dio dana kao cjeline u kojem spavamo, a koji je kod većine noć, idealan je start za odmicanje od tehnologije i osjećaja da smo stalno online. Koliko ste puta bili umorni i s osjećajem da ćete usnuti za minutu, a onda ste uzeli telefon i u bespućima društvenih mreža i YouTube videozapisa ostali budni još satima? Upravo je to problem kojeg će vas riješiti MeanIT B4 radiobudilica. Taj jednostavni gadget dolazi izrađen od plastike, a retro štih daju mu drveni uzorak i zaslon kakav je bio uobičajen na ovim spravicama 90-ih godina, kada smo svi imali radiobudilice. No dašak modernog duha ulijeva punjiva baterija kapaciteta 2000 mAh, koja se puni preko USB-C priključka.

Zatim tu je Bluetooth veza, tako da ugrađeni zvučnik može reproducirati glazbu s telefona ili nekog drugog uređaja, a iza su još USB i microSD utori za puštanje glazbe s tih medija za pohranu te 3,5-mm audioizlaz za slušalice. Naravno, dvije glavne funkcije MeanIT B4 su ugrađeni FM radio i sat s budilicom.

Miran san i lagano buđenje


Za razliku od starih radiobudilica, koje su vas budile na jako nelagodan (šokantan) način, MeanIT B4 radiobudilica nudi izbor nekoliko zanimljivih melodija koje vas mogu lagano i nježno probuditi, a glasnoću lako prilagođavate s pomoću ugrađenog potenciometra. Drugi gumb je tu za traženje radiopostaje, odnosno za podešavanje sata i drugih opcija. Kad smo kod tipki, njih su još četiri. Tipke za izvor glazbe i uključivanje alarma, odnosno za izbor glazbe naprijed/natrag. Zvuk iz MeanIT B4 radiobudilice je ugodan, tonovi su ujednačeni, a, začudo, ne nedostaje i finih dubokih, koje proizvodi majušni subwoofer, odnosno srednjih tonova. Inače, snaga zvučnika je 5 W, što je i više no dovoljno za uređaj ovog tipa. Cijena od 300 kuna je zasigurno svima prihvatljiva, pa ako želite imati miran san i lagano jutro, možda je ovo i najbolje uložen novac za postizanje tog cilja. Osim toga, MeanIT B4 može poslužiti i kao prijenosni zvučnik, pa je u ovo ljetno vrijeme idealan i za plažu.
 
Marin REŽIĆ
Iza su još USB i microSD utori za puštanje glazbe s medija za pohranu te 3,5-mm audioizlaz za slušalice

Za razliku od starih radiobudilica, MeanIT B4 radiobudilica nudi izbor nekoliko zanimljivih melodija

Najčitanije iz rubrike