Ekonomija
OCJENJIVANJE KAKVOĆE KULENA NA FAZOS-U

Šampionska titula za kulen Novosel iz Gata
Objavljeno 14. srpnja, 2022.
Prema povijesnim dokazima proizvodnja kulena/kulina na području Slavonije tradicija je duga 200 godina, a neki izvori potvrđuju i tradiciju dužu od 400 godina. Posebnost je slavonskog kulena/kulina tradicionalni postupak proizvodnje te fizička i organoleptička svojstva proizvoda, a receptura za pripremu tog specijaliteta je zaštićena.
- Mi kao fakultet uvijek smo uz naše proizvođače kako bismo ih uz transfer znanja i tehnologije osnažili, a ovim ocjenjivanjem im zahvalili na njihovu trudu te potaknuli da kroz nove cikluse prozvodnje budu još bolji u proizvodnji ove delicije - rekao je prof. dr. sc Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, domaćin na 1. ocjenjivanju kakvoće kulena/kulina.
Ocjenjivački panel je među 33 pristigla uzorka kulena imao zadatak izabrati najbolji. Predsjednik ocjenjivačkog panela, prof. dr. sc. Goran Kušec istaknuo je zadovoljstvo kvalitetom pristiglih uzoraka te naglasio kako ona i dalje, iz godine u godinu raste.
- Nakon duge tradicije ocjenjivanja koja se prema istom pravilniku održavala u Hrvatskoj gospodarskoj komori ŽK Osijek više sam nego zadovoljan i zahvalan na odazivu na ovu prvu kulenijadu na fakultetu. Pristigli uzorci bili su izvrsni, odlučivale su nijanse i očit je porast kvalitete - rekao je Kušec.
Klimatske promjene, sušna ljeta i blage zime sve su izraženiji, pa je taj izvorni suhomesnati proizvod s europskom zaštitom danas teško proizvoditi u prirodnim uvjetima. No proizvođači i potrošači sve se više educiraju i taj je tradicijski proizvod sve kvalitetniji.
- Doista je teško bilo odabrati najboljeg među prijavljenim proizvođačima jer kvaliteta godinama raste i pravi se veća razlika između redovne ponude, trgovačkih lanaca i ono što je domaće, uzgojeno u Hrvatskoj. To su prepoznali proizvođači, pa tako među pristigla 33 uzorka kulena ove godine ni jedan nije ocijenjen ispod 70 bodova, što je izvrsno. Radi se o kulenima malih proizvođača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva čiji je marketing ustrajnost kroz godine koja uporno raste, educiranost i ozbiljnije shvaćanje posla, a sve je to rezultiralo značajnim povećanjem kvalitete - kazao je Kušec.
Vlasnik šampionskog kulena ovog ocjenjivanja Slađan Novosel iz Gata godinama je u vrhu kvalitete u svojoj proizvodnji, što dokazuju brojna priznanja.
- Uvijek je lijepo pobijediti, a posebno me veseli što smo ove godine na tri prijavljene kulenijade osvojili šampionske titule. Već deset godina smo u hrvatskom vrhu, što dokazuju dosadašnja ocjenjivanja na koja smo išli. Nijanse su uvijek presudne i nastojimo uvijek zadržati kvalitetu. Svi radimo i živimo od toga, naša farma, zemlja, sve je zaokruženo do finalnog proizvoda i tom se proizvodnjom ozbiljno bavimo, a u svim fazama pratimo proizvodnju jer klima se promijenila, tako da moramo koristiti i pomoć tehnike bez koje danas nema ozbiljne proizvodnje - zaključio je Novosel.T.Eršek Cicvarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike