Svijet
SKANDAL ZA SKANDALOM, REDAJU SE OSTAVKE

Johnson: Neću odstupiti, a zadnje što ova zemlja treba su novi izbori
Objavljeno 6. srpnja, 2022.

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je poručio da neće dati ostavku te da su izbori trenutno zadnje što treba Velikoj Britaniji.

„Neću odstupiti, a zadnje što ova zemlja treba su, iskreno, novi izbori“, odgovorio je konzervativni čelnik parlamentarnom odboru na pitanje o mogućnosti novih izbora umjesto ostavke ako izgubi glasovanje o povjerenju.

Istovremeno, skupina vladinih ministara trebala bi pozvati Johnsona na ostavku, uključujući tek imenovanog ministra Nadhima Zahawi, prenosi Reuters.

Zahawi, 'zvijezda u usponu' torijevaca, imenovan je ministrom financija u utorak, a ranije u srijedu rekao je da u potpunosti podržava Johnsona.

BBC piše kako će tu delegaciju predvoditi ministar prometa Grant Shapps, a dio nje bi trebao biti i tajnik za gospodarstvo Kwasi Kwarteng.

Odbor 1922, parlamentarna grupacija unutar Konzervativne stranke, u srijedu je pak odlučila izabrati novo vodstvo prije donošenja odluke o promjeni pravila o izglasavanju nepovjerenja.

Taj odbor, zadužen za pravila glasanja o nepovjerenju, birat će vodstvo u ponedjeljak, a potom odlučiti hoće li mijenjati ta pravila prema kojima se trenutno o ostanku premijera može odlučivati tek iduće godine.

Johnsonov položaj uzdrman je nizom ostavki kolega i ministara koji smatraju da on nije dobar premijer. Nakon što je ostavke dalo više od 20 dužnosnika, dio zastupnika, pred kojima je odgovarao u srijedu,  smatra da Johnson ne može popuniti ta mjesta u vrijeme kad se vladu poziva da reagira na rast troškova života i podrži gospodarstvo čiji rast usporava te mu prijeti recesija. Na ostavku ga pozivaju i stranački kolege.

Johnson je pogođen i aferom 'partygate'. On i ostali političari izazvali su bijes javnosti jer su u vrijeme strogih restriktivnih pravila održali proslavu u njegovoj rezidenciji.  H

Kolumnistica Guardiana Polly Toynbee smatra da je način i točan tren odlaska premijera “jedino pitanje”

Možda ste propustili...

ORBAN PORUČIO AMERIKANCIMA

Konzervativci se moraju udružiti

ODREKLE SE TRADICIONALNE NEUTRALNOSTI ZBOG RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

Macron potpisao ratifikaciju pristupanja Finske i Švedske NATO-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UBODEN JE U GLAVU, VRAT I TORZO TIJEKOM PREDAVANJA U NEW YORKU

Salman Rushdie na respiratoru, vjerojatno će ostati bez jednog oka

2

GODINAMA IZBJEGAVAO IMENOVATI SUCE USTAVNOG SUDA

SAD je prozvao HDZ BiH i Čavaru

3

ODREKLE SE TRADICIONALNE NEUTRALNOSTI ZBOG RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

Macron potpisao ratifikaciju pristupanja Finske i Švedske NATO-u