Svijet
RUSKE SNAGE U OFENZIVI

Teške borbe za Doneck
Objavljeno 6. srpnja, 2022.

Ruske snage snažno napadaju, potpomognute jakom topničkom vatrom, u velikoj ofenzivi na ukrajinsku regiju Doneck, rekli su ukrajinski dužnosnici nakon što je Moskva proglasila pobjedu u susjednoj pokrajini Luhansk. Doneck i Luhansk čine Donbas, istočni dio Ukrajine u kojem se odvija najveća bitka u Europi nakon više desetljeća. Rusija želi od Ukrajine oteti kontrolu nad cijelim Donbasom u ime separatista koje podržava Moskva u dvije samoproglašene narodne republike. Nakon što su ruske snage u nedjelju preuzele kontrolu nad Lisičanskom, posljednjom utvrdom ukrajinskog otpora u Luhansku, ukrajinski dužnosnici rekli su kako sada očekuju da Moskva usmjeri svoje napore posebno na gradove Slovjansk i Kramatorsk u Donecku. U utorak su ruske snage gađale tržnicu i stambenu četvrt u Slovjansku, ubivši najmanje dvije osobe i ranivši sedam.

Rusija tvrdi da je uništila dva američka HIMARS-a u istočnoj Ukrajini, Kijev negira

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da su njegove oružane snage uništile dva napredna raketna sustava HIMARS, proizvedena u SAD-u, te njihova skladišta streljiva u istočnoj Ukrajini, što je Kijev kasnije odbacio.

Moskva je priopćila da je uništila dvije lansirne rampe za raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS) koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici isporučili Kijevu.

Također se tvrdi da su ruske snage uništile dva skladišta streljiva u kojima su se skladištile rakete za HIMARS u blizini linije fronte u selu južno od Kramatorska u ukrajinskoj regiji Donjeck, glavnom fokusu ruskih trupa nakon zauzimanja Luganska u nedjelju.

Ministarstvo je objavilo videosnimku za koju kaže da prikazuje udar. Reuters nije mogao neovisno potvrditi napad.

Ukrajinski glavni stožer kasnije u srijedu odbacio je tvrdnje Rusije s tim u vezi. U objavi na Twitteru, navodi se da su tvrdnje "lažne" i da se ukrajinska strana koristi američkim HIMARS-om za nanošenje "razornih udaraca" ruskim snagama.

Ukrajina je od početka srpnja dobila samo četiri sustava HIMARS, navodi Europsko vijeće za vanjske odnose u izvješću. Sjedinjene Države obećale su isporučiti još osam do sredine srpnja.

 

 H

Najčitanije iz rubrike