Osijek
GASE RAČUNE PRORAČUNSKIH KORISNIKA

Riznica omogućuje još racionalnije upravljanje
Objavljeno 7. srpnja, 2022.
Ukupno je 28 korisnika za koje će Grad Osijek u cijelosti preuzeti plaćanja obveza izravno prema dobavljačima - kaže Krmpotić

Grad Osijek, a odobrili su to na posljednjoj sjednici i vijećnici Gradskog vijeća, odlučio je biti još racionalniji u upravljanju javnim novcem na način da formira (financijsku) Riznicu.



Pojednostavljeno - Riznica Grada Osijeka u ovom je slučaju jedinstvena gradska blagajna u koju prispijevaju svi računi i isplaćuju se sva zaduženja Grada Osijeka i njegovih proračunskih korisnika. To su primjerice od HNK i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića te Dječjeg vrtića kao najvećih do svih 19 osnovnih škola kojima je Grad Osijek osnivač. Kako ne bi bilo zabune, ovo se ne odnosi na trgovačka društva (Vodovodov, Unikom, Ukop...) kojima je Grad Osijek (su)vlasnik.

Ukupno je 28 korisnika za koje će Grad Osijek u cijelosti preuzeti plaćanja obveza izravno prema dobavljačima koji se financiraju iz planiranih proračunskih sredstava po odobrenju nadležnog upravnog odjela, a na temelju proračunskog korisnika za isplatu sredstava.

Za Davida Krmpotića, pročelnika gradskog Upravnog odjela za financije i nabavu, ova mjera donositi niz prednosti.

- Kao prvo, pravodobno će se podmirivati obveze proračunskih korisnika, a to vodi i k racionalnijem upravljanju proračunom i obvezama. Riznica Grada Osijeka omogućava financijske uštede zbog objedinjavanja sredstava na jednom žiroračunu, što, između ostalog, znači i povećanje razine kontrole nad trošenjem proračunskih sredstava i transparentnosti podataka, s druge strane i kvalitetnije korištenje ljudskih potencijala i ušteda vremena. Naposljetku, za nas, ali i sve jedinice lokalne samouprave, ovo je mjera koja će dovesti do povećavanja likvidnosti - nabraja Krmpotić.

Osnivanje ovakve riznice nije hir gradske administracije, riječ je o odredbama Zakona o proračunu, ali je i istina kako nema previše gradova koji su se već odlučili na ovaj konkretan korak.

No, osniva li se ovime u Gradu novi megaodjel, pandan Fini?

- Ne - tvrdi Krmpotić - jer postojeća informatička podloga omogućava da se uz minimalne kadrovske promjene unutar postojećih upravnih odjela (primarno Upravni odjel za financije i nabavu te Upravni odjel za društvene djelatnosti) realiziraju sve potrebne aktivnosti.

No istina je da se uvođenjem riznice u cijelosti gase postojeći žiroračuni proračunskih korisnika. Znači li to onda da se gase i radna mjesta vezana uz te radne zadatke?

- Osobe zaposlene u računovodstvima osnovnih škola i drugim ustanovama i dalje nastavljaju raditi sve ostale poslove iz svog djelokruga rada, kao što su obračun plaća, knjiženja poslovnih događaja, izvještavanja i slično - pojašnjava naš sugovornik.

Doista, kako je objašnjeno u materijalu za Gradsko vijeće, uvođenje jedinstvenog računa riznice ne znači da proračunski korisnici gube autonomiju u korištenju sredstava, oni i dalje vode svoje poslovne knjige, odlučuju o prikupljanju i trošenju svojih sredstava, no krajnja se plaćanja izvršavaju s računa Grada Osijeka izravno dobavljačima proračunskih korisnika.

Rok uvođenja Riznice Grada Osijeka je 1. siječnja 2023. godine. Kako bi do tada bilo sve spremno, od početka ove godine s dva proračunska korisnika - Dječjim kazalištem i OŠ "August Šenoa" - započelo se s probnim načinom rada.

Dario Kuštro
PROCES UVOĐENJA RIZNICE OD 2006. GODINE
Proces uvođenja Riznice Grada Osijeka započeo je još 2006. godine. Tada je u sklopu informatičkog rješnja za vođenje financijsko-računovodstvenih poslova uključen i modul evidentiranja i doznačavanja sredstava proračunskim korisnicima, uz kontrolu vjerodostojne dokumentacije. Drugi, ozbiljniji korak prema modelu Riznice, koji podrazumjeva funkcioniranje preko jedinstvenog žiroračuna, započet je krajem 2016. godine, treći u studenome prošle godine.

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike