Objavljeno 7. srpnja, 2022.
Pazite da platnene krpe kojima brišete čisto posuđe ne dođu u kontakt s mesom ili daskama za sjeckanje koje niste dobro oprali
Higijena je važan čimbenik u procesu pripreme hrane. Nakon kuhanja obvezno očistite kuhinju i sve radne površine. Daske za rezanje mogu na sebi imati više bakterija od WC daske. Možete imati jednu dasku za povrće, drugu dasku za meso, još jednu za ribu i tako spriječiti međusobnu kontaminaciju. Osim spužvica, redovno mijenjajte žičane spužve i krpe za posuđe, pa će vaša kuhinja uvijek biti sigurna. Pobrinite se da se hrana uvijek čuva u poklopljenim posudama ili prekrivena plastičnom folijom, posebno kada je još vruća. Sirovo meso uvijek stavljajte na dno hladnjaka. Hrana se mora odmrzavati u hladnjaku kako bi se spriječio rast bakterija izazvan naglim promjenama temperature. Svaka bi kuhinja morala biti opremljena rashladnom komorom koja stvara savršenu mikroklimu te održava temperaturu i vlažnost hrane.
Upotrebljavajte različito posuđe i daske za sjeckanje za sirovu i kuhanu hranu te za različite vrste hrane kako bi se izbjegla međusobna kontaminacija štetnim mikroorganizmima. Očistite kuhinju nakon svake uporabe. Perilice posuđa ključan su dio svake kuhinje: širenje bakterija iz ostataka hrane može se spriječiti pravilnim pranjem tanjura, posuđa za kuhanje i pribora. Upotrebljavajte prave deterdžente za pranje posuđa na odgovarajućoj temperaturi ili, što je još bolje, upotrebljavajte perilice posuđa s funkcijom dezinficiranja. Spužvaste krpe za pranje posuđa redovno mijenjajte jer predstavljaju pravo leglo bakterija. Također, pazite da platnene krpe kojima brišete čisto posuđe ne dođu u kontakt s mesom ili daskama za sjeckanje koje niste dobro oprali. Ako vam se učini da je u kuhinji jako hladno, provjerite temperaturu na koju ste podesili rad hladnjaka. Kako biste spriječili rast i širenje bakterija, idealna temperature hladnjaka mora biti između 0 i 5 ºC. Temperatura u hladnjaku raste ako je prepun pa je nakon veće nabavke dobro malo pojačati hlađenje. Osim toga, temperature raste i kad stavite posudu s vrućom hranom pa obvezno pričekajte da se hrana ohladi prije nego što je stavite u hladnjak. Vodite računa da su vrata hladnjaka uvijek dobro zatvorena.
Jasminka Knežević
Vrela voda
Poželjno je da u kuhinji imate makar jednu dasku za rezanje svježeg mesa na kojoj nećete rezati ostale namirnice. Svježe meso predstavlja jedan od najvećih rizika u higijeni. Dobro oprana daska zahtijeva uporabu vrele vode i deterdženta, kao i potpuno sušenje. Čistite redovito kuhinjsku radnu površinu. Nije dovoljno koristiti običan deterdžent, već dezinfekcijsko sredstvo koje će uništiti bakterije koje mogu ostati nakon pripreme namirnica kao što su meso, jaja, povrće.