Sport
OSIJEK JE STABILAN, PA MOŽE BITI I STRPLJIV

Belji se ne ide, ali ako netko ponudi brdo milijuna, otići će
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Izlazni transferi dogodit će se samo ako dobijemo prave ponude - kaže Bjelica

Prvi put otkako su Mađari postali vlasnici NK Osijek, ljetni prijelazni rok posve je miran. U posljednjih šest godina naviknuli smo na veliki promet tijekom ljeta, posebno kada su u pitanju ulazni transferi. No trener Nenad Bjelica, koji je ujedno zadužen i za transfere, trenutačno miruje jer je momčadi složio još zimus, pa bi se prvi put mogao dogoditi slučaj u kojem će Osijek tijekom ljetnog prijelaznog roka imati više izlaznih nego ulaznih transfera. Takva se situacija ne događa zbog financijskih razloga, nego jednostavno bijelo-plava svlačionica je prilično napučena, a iskreno nije više ni lako pronaći igrača koji bi bio kvalitetniji od ovih s kojima Bjelica raspolaže. Naravno, oni postoje, ali ili su im cijene previsoke ili se jednostavno ne vide u osječkom klubu.



Bjelica miran


Nenad je posve miran što se transfera tiče, bili oni ulazni ili izlazni. Već je odavno rekao koji su igrači Osijeka "u izlogu", ali se transferi neće raditi na silu. Samo ako u Gradski vrt sleti nekakva masna ponuda, ona će biti razmatrana.

- Nemamo potrebu za prodajom, ali ako dođu zadovoljavajuće ponude, onda ćemo ih razmotriti i eventualno se upustiti u izlazni transfer. Ako netko i ode, otvorit će se prilika drugom igraču iz kadra. Ne vidim nikakav problem ako se dogodi poneki odlazak, bude li riječ o stožernom igraču, zaradit ćemo novac i moći dovesti isto kvalitetnog nogometaša. Ima zanimanja za naše igrače. Puno je upita za Belju, svakodnevno za Ivušića, tu je Kleinheisler, Žaper, Lončar. No tek je početak prijelaznog roka, klubovi su još nekako uspavani što se tiče transfera. Čak i oni na najvišem nivou, a mi smo negdje četvrti-pet red za transfere. Dok se ne pokrene lavina na vrhu, neće ni na nižem nivou biti bitnih transfera - kaže Nenad Bjelica, pa dodaje:

- Ako se nitko i ne proda, to neće ugroziti projekt kluba. Stabilni samo što se tiče financija, pa možemo biti strpljivi i bez pritiska čekati ponude za naše igrače. Istina, završavamo izgradnju stadiona, što prilično košta, ali neće biti financijskih problema ako svi ostanemo na okupu.

Inače, trenutačno jedina prava ponuda postoji za Laszla Kleinhesilera. Ona je od Puskas akademije, ali čini se kako se Laszlu u ovoj stadiiju karijere još ne vraća u klub u kojem počeo svoju igračku karijeru. U biti, Mađar bi mogao biti prvi koji će napustiti Osijek jer treba imati u vidu da je ušao u posljednju godinu ugovora, pa ako ga misle unovčiti u Gradskom vrtu imaju samo dvije opcije. Ili transfer ili produžetak ugovora.

Mlađe snage


Kada se govori o transferima, ne može se zaobići ni mlađe snage. Na pripremama u Sv. Martinu pokazalo se kako Osijek ima zanimljiv potencijal u mladim igračima, ali je pitanje koliko će oni prostora dobiti za igru. Zato Bjelica još uvijek razmatra sve opcije kada su ti igrači u pitanju.

- Ivan Cvijanović i vratar Marko Barešić ići će na posudbu, a želja nam je da to bude prvoligaški klub. Crnogorski dvojac koji nam se priključio ovog ljeta, Ognjena Bakića i Nikolu Janjića, ostavio bih do zime s nama u treningu. Oni imaju mogućnost igranja za Osijek II jer su obojica 19-godišnjaci. Luka Zebec, koji bi ovih dana trebao potpisati profesionalni ugovor, išao bi na posudbu. Posve je drukčija situacija s Leonom Adrianom Barišićem. On će ili ostati ili će ići u transfer. Nova posudba više nije opcija. Pustio bih ga za milijun i pol do dva mijuna eura uz neke postotke od budućeg transfera - zaključio je Bjelica.

Ipak, najveća je neizvjesnost oko Diona Drene Belje. Mnogo je zainteresiranih, ali je cijena visoka (Osijek će teško pristati na manje od osam-devet milijuna eura odštete, nap. a.), a uz to ni Belji se trenutačno ne ide iz Gradskog vrta.

Dalibor Keler
PETKOVIĆ NA POSUDBI U ISTRI 1961
Krilni napadač Osijeka Vinko Petković sljedeću će sezonu odraditi na posudbi u redovima Istre 1961. On je i uoči priprema bio predodređen za posudbu ili transfer, a govorilo se kako bi taj brzanac mogao biti posuđen u svoj rodni Šibenik, ali ta je priča vjerojatno zapela na financijskom dijelu. Osijek želi rasteretiti budžet za plaće pa klubovi koji igrače uzimaju na posudbu trebaju preuzeti obvezu isplate plaće. Tako se nastavlja suradnja bijelo-plavih s Puljanima jer na Aldo Drosini prošle sezone je kao posuđen igrač eksplodirao Dion Drena Beljo. Možda se i Petkoviću posreći...

Najčitanije iz rubrike