Svijet
ŽIVOT U OKUPIRANOM LISIČANSKU

Rijetki stanovnici u razorenom gradu
Objavljeno 6. srpnja, 2022.

Ukrajinska policijska vozila izrešetana metcima, glomazne zgrade lokalne uprave spaljene i izbušene granatama i oštećena zlatna kupola pravoslavne crkve - to je danas Lisičansk, koji su u nedjelju zauzeli Rusija i proruski separatisti.Reutersov izvjestitelj vidio je samo nekoliko stanovnika u gradu, negdašnjem domu gotovo 100.000 ljudi, i veliko razaranje, što svjedoči o žestini bitke za njegovo osvajanje. Nekoliko civila, sve žene, pregledavalo je štetu, oklopna vozila snaga kojima su upravljale postrojbe koje podupire Rusija polako su se kretala ulicama, a crveni stijeg sovjetske pobjede - simbol Drugog svjetskog rata ruskih snaga - visio je iznad ulaza u uništenu zgradu lokalne vlade. Pad Lisičanska Moskva je pozdravila kao važan trenutak - sada posve kontrolira širu regiju Luhanska. Ukrajinski čelnici pak tvrde da grad ima malu stratešku vrijednost i da su njihove snage tjednima uspjele zadržavati Ruse, koji su pokušavali zauzeti njega i obližnji grad, te da su vratile dio teritorija na jugu zemlje. Reporter je ušao u grad u kojemu se ne čuje pjev ptica i koji je na nekim mjestima bio jezivo tih nakon što je većina njegovih stanovnika pobjegla. Olga, 67-godišnja umirovljenica koja je ostala, pozdravila je novostečeni mir. "Situacija je sada dobra. Samo se bojimo da će se to vratiti", rekla je, dodavši da prvo želi posjetiti svoju djecu u Rusiji. Kaže da joj je cilj "ostati živa".

Istovremeno, ukrajinsko ministarstvo obrane zabranilo je vojno sposobnim muškarcima od 18 do 60 kuna da bez dopuštenja napuste okrug u kojemu su registrirani, a glavni stožer vojske na Facebooku je pozvao na razumijevanje. Kontrole se uglavnom provode na granicama okruga i gradova. Ta je objava izazvala stotine ljutitih komentara na Facebooku. Neki se boje još većeg gospodarskog kaosa jer bi moglo nedostajati vozača autobusa, vlakova i kamiona.

Mnogi Ukrajinci ne žive u mjestima gdje su registrirani jer su desetci tisuća vojno sposobnih muškaraca otišli u sigurnije, zapadne dijelove Ukrajine. Već im je nekoliko mjeseci zabranjeno napuštanje zemlje, no graničari redovito hvataju muškarce koji pokušavaju prijeći u susjedne zemlje. H
Možda ste propustili...

U TRAGEDIJI ZA KOJU SE SMATRA DA JE OBITELJSKI SUKOB

U Crnoj Gori 11 ubijenih

U FRANCUSKOJ, ŠPANJOLSKOJ I PORTUGALU

Rekordna 2022. po požarima

RAZGOVARAO S DRUGIM NAJVIŠIM KLERIKOM RUSKE CRKVE

Papa uskoro s ruskim patrijarhom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UBODEN JE U GLAVU, VRAT I TORZO TIJEKOM PREDAVANJA U NEW YORKU

Salman Rushdie na respiratoru, vjerojatno će ostati bez jednog oka

2

GODINAMA IZBJEGAVAO IMENOVATI SUCE USTAVNOG SUDA

SAD je prozvao HDZ BiH i Čavaru

3

ODREKLE SE TRADICIONALNE NEUTRALNOSTI ZBOG RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

Macron potpisao ratifikaciju pristupanja Finske i Švedske NATO-u