Regija
POTPORA MINISTARSTVA KULTURE

Odobren novac za kulturna dobra, neka će štititi i kamerama
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
ORAHOVICAMinistarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine objavilo je odobrene programe zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2022. godini, za što je ukupno prijavljeno 924 programa. Nakon razmatranja pristiglih zahtjeva, procjene prioriteta i potreba te u skladu s financijskim mogućnostima Ministarstva kulture i medija, za financiranje je uvršteno 342 programa u ukupnom iznosu od 57,8 milijuna kuna. S područja Virovitičko-podravske županije odobreno je sedam projekata u ukupnoj vrijednosti od milijun kuna.

Najviše sredstava izdvojit će se za crkvu sv. Josipa u Slatini (300.000 kn), po 150.000 kuna namijenjeno je crkvi Pohoda Blaženoj Djevici Mariji u Voćinu i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici. Ukupno 120.000 kuna izdvojit će se za crkvu sv. Georgija u Lisičinama, po 100.000 kuna za Ružicu grad i ostatke plemićke kurije kod Orahovice te 80.000 kuna za manastir sv. Nikole. Projekt za Ružicu grad prijavio je Park prirode Papuk, za kurije tvrtka Radlovac, a za manastir Srpska pravoslavna Crkva. Tvrtka Radlovac tim će novcem nastaviti arheološka istraživanja na kuriji Hercegovac, a bit će to treća faza. Kada je riječ o Ružici gradu, cilj je, kako kaže ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, također nastavak arheoloških istraživanja.

I dok se s jedne strane dobiva novac za uređenje, istraživanje i čuvanje kulturnih dobara, s druge strane postojeću uništavaju vandali. Naime, u proteklih desetak dana u središtu grada zabilježena su dva nevjerojatna slučaja vandalizma na kulturnim dobrima: u blizini poznate, jedinstvene orahovačke lokomotive te kod stare vodenice. Najprije su djelatnici komunalnog poduzeća u središnjem gradskom parku uočili da je nepoznati počinitelj “zaštopao” mali slap koji teče u jezercu pokraj vodenice - na prolaz odakle voda ide prema slapu nabacane su stare drvene palete, kamenje i cigle. U noći sa subote na nedjelju nepoznati počinitelj, ili više njih, počupao je sve cvijeće iz cvjetnjaka ispred orahovačke lokomotive, spomenika kulture, i pobacao po pješačkoj stazi. Gradonačelnik Orahovice Saša Rister rekao je kako se ništa neće prepustiti slučaju, da se tome mora stati na kraj te je najavio postavljenje nadzornih kamera.

V. Ggrurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CIJENE NEKRETNINA U VINKOVCIMA RASTU

"Kvadrat" u novogradnji od 1500 do 1700 eura

2

VEĆ POČELA GRADNJA NOVIH POSLOVNO-PROIZVODNIH POGONA

Završena infrastruktura u
Zoni malog gospodarstva,
parcele za kunu po “kvadratu” godišnje

3

POTREBNO JE OSIGURATI DODATNA SREDSTVA

Sportska dvorana u Babinoj Gredi stigla je do pod krov