Regija
MOGU UGROZITI EKORAVNOTEŽU

Invazivne egipatske guske na Bajeru ZOO vrt hvata zamkama
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Bizovački bajer trenutačno je jedina lokacija u državi gdje se ova vrsta ptica nalazi slobodna u prirodi
BIZOVAC



Domaće i gostujuće ribiče i ljubitelje prirode koji navraćaju na poznato bizovačko kupalište Bajer proteklih je dana iznenadila informacija koju je na svojim službenim stranicama objavilo Sportsko ribolovno društvo "Bandar" Bizovac, kojom se upozorava na pojavu egipatske guske na Bajeru!



"Obavještavamo sve posjetitelje Bajera Bizovac da smo zaprimili obavijest Ministarstva zaštite okoliša, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, da je na području Bajera uočena ptičja invazivna vrsta (egipatska guska) koje su agresivne za ostale populacije. Slijedom njihovih saznanja, iste su najvjerojatnije puštene u prirodu od strane nepoznatih građana te je Bajer jedini lokalitet u Hrvatskoj gdje se iste nalaze slobodne u prirodi. Ministarstvo je o tome izvijestilo ZOO Osijek koji će ovih dana postavljati na području Bajera zamke za hvatanje navedenih ptica. Molimo sve posjetitelje da navedene zamke ne diraju i ne uništavaju, a u slučaju da uoče da su ptice uhvaćene u zamku, slobodno izvijeste radi daljnjeg premještanja", pozvali su bizovački ribiči i sami zatečeni neželjenim gostima - uzurpatorima na njihovu umjetnom jezeru, o kojem se već godinama brinu, uređuju ga i dotjeruju.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode na vijest o pojavi egipatske guske u Bizovcu promptno je reagirao, navodi se u dopisu koji su poslali bizovačkom ribolovnom društvu, a s kojim je upoznat i načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković.

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaprimilo je dojavu o invazivnoj stranoj vrsti egipatskoj guski na području bizovačkog Bajera. Egipatska guska je zavičajna u Africi, a u Europu je unesena kao ukrasna vrsta, pa je pobjegla iz parkova i okućnica u prirodu, gdje je uspostavila populacije. Dobro se prilagođava različitim okolišnim uvjetima, uspješnija je i agresivnija u natjecanju za hranu i staništa za gniježđenje sa zavičajnim vrstama pataka i gusaka, a može se i križati sa zavičajnim vrstama gusaka. Kada je brojnost ovih stranih gusaka velika, biljojednom prehranom mogu promijeniti sastav vegetacije i uzrokovati degradaciju prirodnih staništa", pojašnjavaju iz Ministarstva razloge svoje brze reakcije na ovu pojavu. Dodaju i da je egipatska guska na popisu invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost i u Europskoj uniji te je zabranjena njihova prodaja, uzgoj i držanje, a propisana je obveza uklanjanja jedinki zabilježenih u prirodi, čime bi se trebalo spriječiti njezino daljnje širenje.

“U Hrvatskoj ova strana vrsta zasada nema uspostavljene populacije. ZOO vrt Osijek uz volontersku pomoć Sportskog ribolovnog društva iz Bizovca sada provodi hvatanje invazivne strane vrste egipatske guske s bizovačkog bajera dok je broj jedinki mali i dok ih je moguće potpuno ukloniti iz prirode te tako izbjeći negativan utjecaj na domaće vrste i bioraznolikost Hrvatske. Molimo da ne ometate aktivnosti hvatanja egipatskih gusaka u vrijeme posjeta Bajeru kako bismo ih uspješno i u što kraćem vremenu uklonili iz prirode. Nemojte puštati svoje kućne ljubimce i ukrasne životinje u prirodu, informirajte se o invazivnim stranim vrstama na našoj stranici i dojavite nalaze invazivnih stranih vrsta koje uočite u prirodi putem mobilne aplikacije ‘Invazivne vrste u Hrvatskoj’”, stoji u uputama iz Zavoda za zaštitu okoliša.

Lidija Aničić
Specifične boje, teži do 2,5 kilograma
Prema informacijama koje se o egipatskim guskama mogu pronaći na internetskim stranicama, riječ je o ptici specifične boje - prevladava kombinacija svjetlosive i kestenjastosmeđe boje, koja nerijetko varira. Prepoznati ju se može i po tamnosmeđem obojenju oko oka i tamnijoj mrlji na prednjoj strani tijela. Uz to se odlikuje i tamnim prstenom na sredini vrata. Tijelo joj je dugo oko 70 centimetara, a teži do 2,5 kilograma.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike