Mozaik
KREATORICA OKAJAVA GRIJEHE

Zbog manjka raznolikosti u “Prijateljima” Kaufmann donirala 4 milijuna dolara
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Kreatorica i scenaristica serije Prijatelji Marta Kauffman u nedavnom je intervjuu otkrila kako joj je neugodno i da osjeća veliku krivnju što njezinoj kultnoj seriji nedostaje raznolikosti, pa se odlučila za izdašnu donaciju. Kauffman je donirala četiri milijuna dolara kako bi pokrenula “Marta F. Kauffman ‘78 Professorship in African and African American Studies” na privatnom istraživačkom sveučilištu Brandeis University. Otkrila je i kako joj je u početku bilo teško i frustrirajuće slušati kritike na račun raznovrsnosti likova, ali nakon tragičnog ubojstva Georgea Floyda 2020. godine postala je kritična i prema samoj sebi.

- Nakon onoga što se dogodilo Georgeu Floydu počela sam shvaćati i boriti se sa sustavnim rasizmom kojeg do tada nisam ni bila svjesna. To je bio trenutak kad sam počela preispitivati sve načine na koje sam sudjelovala u tome. Mnogo sam naučila u ovih 20 godina. Prihvaćanje i priznavanje krivnje nije jednostavno. Teško se pogledati u ogledalo. Sramim se što nisam znala bolje prije 25 godina - izjavila je i dodala kako ju je iznenadila količina podrške i ljubavi koju je dobila zbog ovog poteza, te da nije očekivala da će to postati svjetska vijest.

Los Angeles Times navodi kako će Kauffmanina donacija podržati znanstvenike koji se fokusiraju na proučavanje naroda i kultura Afrike i afričke dijaspore. Novac će pomoći i pri zapošljavanju većeg broja stručnjaka i predavača u tom polju te će omogućiti interdisciplinarne stipendije studentima za bolje obrazovanje.

Svih šest glavnih likova u “Prijateljima” su bijelci i vrlo rijetko smo u seriji kroz deset sezona i 236 epizoda uopće vidjeli osobe drugih rasa i boje kože. Na primjer, Lauren Tom, Gabrielle Union, Mark Consuelos i Craig Robinson pojavili su se tek u manjim ulogama, a Aisha Tyler kao glumica druge boje kože pojavila se u najviše epizoda, njih devet, kao profesorica paleontologije s kojom su hodali Joey i Ross. T.K.
Najčitanije iz rubrike