Crna kronika
U HRVATSKOJ POVEĆAN BROJ POŽARA OVE GODINE

U jednom danu izgorjele tri poljoprivredne površine u Osječko-baranjskoj županiji
Objavljeno 6. srpnja, 2022.

Tri poljoprivredne površine, zajedno s urodom, izgorjele su u ponedjeljak u Osječko-baranjskoj županiji. ​Na polju "Krčevina" u Normancima oko 13.30 došlo je do požara na dvije oranice 44-godišnjaka i 68-godišnjaka. Izgorjeli su strnjak, slama i zasađen tritikal, čime im je počinjena materijalna šteta od oko 7500 kuna. Obavljenim očevidom policajaca PP Našice, u suradnji s inspektorom zaštite od požara, isključen je tehnički uzrok požara. Policija nastavlja istraživanje, a požar su ugasili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koška.



Istoga dana u 16.29 Javna vatrogasna postrojba Beli Manastir zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora između Branjinog Vrha i Belog Manastira. Požarom je bila zahvaćena oranica sa pšenicom i strnište na ukupnoj površini oko devet hektara. Požar su, uz JVP Beli Manastir, gasili i članovi DVD-a iz Branjinog Vrha.

Hrvatska vatrogasna zajednica objavila je kako je ove godine povećan broj požara. U prvih šest mjeseci zabilježena su ukupno 9673 požara, od čega 6890 požara na otvorenom prostoru, što je povećanje broja požara od 34 posto. Ukupan broj požara na otvorenom prostoru u odnosu prema prošloj godini povećan je za više od 50 posto. Nažalost, došlo je i do povećanja broja stradalih, pa je tako prošle godine u promatranome razdoblju zabilježeno 15 smrtnih slučajeva, a ove su godine zabilježena čak 22. Također, povećan je i broj ozlijeđenih osoba, pa ih je tako prošle godine bilo 62, a u ovoj godini 84. Povećani su i zahtjevi za angažiranje zračnih snaga za gotovo 30 posto kao i zahtjevi za angažiranje pripadnika Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi za 200 posto.

- Prve mjesece ove godine obilježilo je razdoblje bez većih oborina uz dosta vjetra, što je svakako pridonijelo povećanju broja požara. Osobito je to vidljivo u proljetnim mjesecima kada se građani, unatoč apelima za ekološko zbrinjavanje, i dalje odlučuju na spaljivanje biljnih ostataka. Često to rade za vjetrovita vremena te mjesto spaljivanja ostavljaju bez nadzora, što za posljedicu ima da se požar brzo proširi na okolno raslinje - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, podsjećajući još jednom na odgovorno ponašanje kojim svi možemo pridonijeti smanjenju broja požara.

- Na svim ovim požarima na otvorenom prostoru angažirani su znatni ljudski i materijalni resursi, a nerijetko su bili ugroženi i objekti kao i ljudski životi. Svjedoci smo sve ekstremnijih klimatoloških pojava, a visoke temperature i manji broj oborina uzrok su velikog i vrlo velikog indeksa opasnosti od šumskih požara koji je proglašen za gotovo cijelu Hrvatsku. Važno je da građani ne lože vatru na otvorenome, ako koriste roštilje u svojem domaćinstvu, da ugase žar, da ne bacaju opuške te da zovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112 ako primijete požar - upozorio je građane glavni vatrogasni zapovjednik.

Zagrebački vatrogasci upozorili su na još jedan veliki problem pri intervencijama te su objavili videointervenctije koju su imali u ponedjeljak na autocesti A1, gdje se zapalio automobil. Naime, jedva su došli do vozila u plamenu zbog vozača koji se nisu micali da bi oni na vrijeme stigli.

- Ovakvo ponašanje i neformiranje hitnog koridora ugrožava sigurnost i predstavlja problem svim hitnim službama.

U novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama bit će regulirana obveza sklanjanja vozila, tako da se na cesti koja ima dva kolnička traka sa po jednim prometnim trakom vozila u prometnom traku pomiču udesno u smjeru kretanja. Na cesti koja ima kolnički trak s jednim prometnim trakom vozila u prometnom traku pomiču se udesno u smjeru kretanja. Na cesti koja ima kolnički trak s dva prometna traka vozila u lijevom prometnom traku pomiču se ulijevo, a u desnom prometnom traku udesno. Na cesti koja ima kolnički trak s tri i više prometnih trakova vozila u lijevom prometnom traku pomiču se ulijevo, a u ostalim prometnim tracima pomiču se udesno. Kazna propisana za prekršaj iznosi 500 kuna - upozorili su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

Iz PU osječko-baranjske apeliraju na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u svojoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

Najčitanije iz rubrike