Osijek
DOBRE VIJESTI NA DAN GRADSKE ČETVRTI NOVI GRAD

Gradit će se novi dječji
vrtić na Uskim njivama
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Slijedi i dogradnja DV-a Sjenčica kojom bi se kapacitet povećao za nova 42 mjesta

Gradska četvrt Novi grad, koja je s više od 4100 kućanstava i s više od 14 tisuća stanovnika najnaseljenija na području grada Osijeka, a brojnija čak i od površinom mnogostruko većih gradova u Osječko-baranjskoj županiji, proslavila je u utorak svoj dan, 5. srpnja, koji se slavi zajedno s crkvenim godom Župe svetih Ćirila i Metoda, zaštitnika ovog dijela grada. Kao što je to uobičajeno, i ove je godine središnji dio programa obilježavanja Dana GČ-a bila svečana sjednica Vijeća Gradske četvrti i sveta misa u župnoj crkvi svetih Ćirila i Metoda, a sportski i kulturni dio programa održavaju se nadolazeći vikend.



Praksa koju je od ove godine uvela gradska uprava održavanje je radnih sastanaka vodstva Grada Osijeka s predstavnicima vijeća gradskih četvrti u nazočnosti svih pročelnika gradskih upravnih odjela te direktora gradskih poduzeća i ravnatelja ustanova upravo na dan kada gradska četvrt slavi dan svoga zaštitnika.

Tako je bilo u utorak u sjedištu Gradske četvrti Novi grad, gdje je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin najavio rješavanje problema južnog i sjevernog dijela Stadionskog naselja.

- Grad priprema suglasnosti za vlasnike kako bi privatne površine mogle doći u vlasništvo Grada Osijeka i kako bismo mogli uložiti financijska sredstva u rješavanje problema cestovne infrastrukture južnog dijela Stadionskog naselja. Imamo još 1300 četvornih metara "spornih" privatnih površina koje bi trebale postati javne kako bi se radovi mogli izvoditi - poručio je Vulin, dodavši kako je isti problem i na sjevernom dijelu Stadionskog naselja gdje će Vodovod Osijek do kraja godine završiti izgradnju odvodne infrastrukture na strani parnih kućnih brojeva u naselju, a do kraja 2023. godine okončat će radove na odvodnji i kanalizaciji u cijelom naselju.

Vulin je također najavio da je Grad Osijek na Nacionalni plan oporavka i otpornosti prijavio dva dječja vrtića s područja GČ-a Novi grad. Prvi je projekt dogradnja Dječjeg vrtića Sjenčica, kojim bi se njegov kapacitet povećao za nova 42 mjesta, odnosno jednom vrtićkom i dvjema jasličkim skupinama.

- Projektna je dokumentacija u cijelosti gotova i nadamo se da će projekt biti prihvaćen. Drugi je projekt gradnja potpuno novog dječjeg vrtića na Uskim njivama kapaciteta 116 djece. Procijenili smo da je upravo na tom dijelu grada prijeko potreban novi vrtić relativno većeg kapaciteta. Tako bismo riješili potrebe za mjestima u vrtićima na području GČ-a Novi grad - pojašnjava Vulin.

Najavljeno je da će u rekonstrukciju ići i obje tržnice na području ove gradske četvrti.

- Tržnicu na Sjenjaku rekonstruirat ćemo i zamijeniti stare klupe, a dio klupa na tržnici u Svačićevoj uklonit ćemo jer se pokazalo da nema potrebe za trenutačnim brojem. Preostale će klupe biti zamijenjene, a bit će uređen i cijeli prostor te tržnice u Svačićevoj - poručio je zamjenik osječkog gradonačelnika Vulin.

Istaknuo je kako postoji još niz projekata na kojima Grad i GČ rade zajedno, a jedan od vrjednijih je i rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava na istočnom ulazu u Sjenjak, u Ulici I. G. Kovačića, u duljini od 550 metara čija je ukupna vrijednost radova oko dva milijuna kuna.

Tomislav Prusina
GČ ove godine raspolaže s 544.000 kuna
Predsjednik Vijeća GČ-a Novi grad Luka Došen zadovoljan je činjenicom da se za 8,3 % povećao iznos kojim GČ raspolaže za program prioriteta u odnosu na lani.

- Raspolažemo s 544.000 kuna. Dvije se godine praktički nije radilo ništa zbog COVID-a i Grad se obvezao riješiti problem i sjevernog i južnog dijela Stadionskog naselja. Vrlo brzo započet će radovi na rekonstrukciji Ulice B. Bjelinskog, odnosno dijela od prolaza ispod zgrade Ulice I. G. Kovačića do Frankopanske - kazao je Došen.

Time će se riješiti učestali zastoji izazvani uskim kolnikom. Naime, sada je širina 3,9 metara, a radovima se proširuje na pet metara. Za ovu rekonstrukciju iz proračuna Grada ide 300.000, a GČ ulaže 50.000 kuna.

Došen naglašava kako mu je najdraže što će na red doći i prenamjena Sportsko-rekreacijskog centra u središtu Sjenjaka.

Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike