Kultura
POVRATAK POPULARNOG SADRŽAJA

Pulski festival: Opet program Dizalica
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Ovogodišnje izdanje Pulskog filmskog festival donosi i šest naslova u sklopu programa "Dizalica" koji se nakon dvije godine stanke vraća na kupalištu Ambrela i donosi poseban doživljaj svakom ljubitelju sedme umjetnosti. Riječ je o izboru prestižnih filmova, mahom hrvatskih premijera nagrađenih na brojnim svjetskih festivalima. Tako će između ostalog biti prikazan i francusko-tuniški film, ljubavna drama "Priča o ljubavi i žudnji" redateljice Leyle Bouzid. Film je premijerno prikazan prošle godine u Cannesu, a nagrađen je kao najbolji film na Festivalu mediteranskog filma u Rimu. Dominikansko-argentinska koprodukcija "Curica", film Silvine Schnicer i Ulissesa Porre daje uvid u odnos Sare i njezine dadilje Yarise koji nadilazi njihove klasne uvjetovanosti, dok film koji je nastao u talijansko švicarskoj koprodukciji "Povratnica" prikazuje put trinaestogodišnje djevojčice od spoznaje da nije kći bogatih ljudi koje je dotad smatrala roditeljima. Bit će prikazan i film "Poslije zime" redatelja Ivana Bakrača koji govori o priči petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima koji sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije, a i dalje se trude održati prijateljstvo. Film redateljice Norike Sefe "U potrazi za Venerom" prikazuje život tinejdžerice Venere koja živi u malom kosovskom mjestu u skromnoj kući bez imalo privatnosti i čezne za proširenjem svojih vidika.

Osim tih filmova posjetitelje očekuje i prikazivanje hrvatske tinejdžerske drame "The Outsiders", projekta Brune Mustića i redateljice Jelene Gavrilović. Najznačajniji i najdugovječniji hrvatski filmski festival i ove je godine u sklopu programa Pulica pripremio četiri zanimljiva filma za djecu. To su filmovi "Kapa" redatelja Slobodana Maksimovića, švedski animirani film "Mama Moo se vraća kući", animirani film "Memoari Mumin tate: Pustolovine mladog Mumina" redateljice Ire Capelan te "Oink", nizozemsko-belgijski animirani film redateljice Masche Halberstad.

Sve projekcije iz programa Pulica besplatne su, a održat će se u Istarskom narodnom kazalištu. Pulski filmski festival održava se od 16. do 24 srpnja. H
Možda ste propustili...

POZNATE SKLADBE ODUŠEVILE BROJNU OSJEČKU PUBLIKU

Matija Dedić na Osječkom ljetu kulture svirao Arsena

60. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE

U natjecateljskom programu ove godine 86 filmova mladih autora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Ansambl Antiphonus oduševio nastupom uz Concerto dei venti

2

PROJEKT ART ZAGREBA, UDRUŽENJA UKRAJINSKIH GALERISTA I PLATFORME SOS UKRAJINA

Terra Ukraina: Radovi koji su nastali tijekom ruske agresije

3

“POTRAGA ZA BESMRTNOŠĆU”

Dvodnevni 17. festival fantastike Liburnicon