Kultura
LJETO U POŽEŠKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI

Program pod geslom ”Dođi, sudjeluj, uživaj” - za svakoga ponešto
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Uz Sajam knjiga, posebna je pozornost ove godine poklonjena Izložbenom programu, a ove godine pripremljene su tri izložbe

Pod nazivom "Dođi, sudjeluj, uživaj" Gradska knjižnica Požega pripremila je program za "Ljeto u knjižnici". U tom vremenu u Knjižnici će se svaki dan održavati različite radionice, izložbe, pričaonice i susreti za sve dobi i ukuse, najavila je predstavljajući ovogodišnji ljetni program Gradske knjižnice Požega ravnateljica Aleksandra Šutalo.



Pet klubova


- Program je najvećim dijelom rezultat priprema, organizacija i plana djelatnika Gradske knjižnice, ali u njega su uključeni i programi koje radimo u suradnji s drugima, udrugama i pojedincima. Središnji program je "Sajam preporuka", koji smo realizirali polazeći od iskustva da je ljeto vrijeme kada naši korisnici najviše čitaju, pa smo osmislili program koji u fokus stavlja knjigu, a još konkretnije - preporuku za čitanje knjige. Dio preporuka rezultat je rada naših čitateljskih klubova kojih imamo pet, to su ljudi svih dobi koji redovito čitaju, sastaju se i razgovaraju o pročitanim naslovima - naglasila je ravnateljica Aleksandra Šutalo.

U Dvorani mudrosti u prizemlju Knjižnice pripremljen je i mnogima već omiljeni Sajam knjiga - prilika da dobru knjigu, koja još ima puno toga reći iako je rashodovana iz fundusa, odnesete kući za simboličnih deset kuna. Ljeto u knjižnici posebno će biti čarobno za djecu. Klinceze i klince na Dječjem odjelu čekaju brojne aktivnosti, i to u punom radnom vremenu.

Posebna pozornost ove godine posvećena je Izložbenom programu, a ove godine pripremljene su tri izložbe, o čemu su više rekli autori i organizatori - Hrvoje Mikolčević te predstavnice Udruge "Matko Peić" Melita Grgić i Ljubica Josipović.

- Izložbeni program Gradske knjižnice Požega itekako je zaživio kako smo otvorili novu knjižnicu i imali prvu put mogućnost da izložbe radimo u pravom smislu riječi. S jedne strane želimo promovirati lokalne autore, a s druge želimo našoj zajednici predstaviti i autore koji nisu iz našeg grada. Ovog ljeta su tu naši lokalni autori - rekla je ravnateljica. Prva je samostalna izložba Ljubice Josipović naziva "Kistom uz Orljavu".

- Riječ je o 17 radova koji predstavljaju motive naše Orljave i cvjetne motive. Radovi su u različitim stilovima, različitih raspoloženja, a nadam se da će ih tako iščitati i posjetitelji - rekla je Ljubica Josipović.

Pjesničke večeri


"Stari gradovi pod zvijezdama" izložba je astrofotografija starih gradova iz regije autora Hrvoja Mikolčevića. Izložba će biti otvorena u Galeriji svjetlosti od 14. srpnja do 17. kolovoza, a otvorenje će biti, znakovito, u 21 sat.

- Riječ je o 20 fotografija velikog formata. Tema su gradovi pod zvijezdama, fotografije su nastale isključivo noću na ruševinama i ostatcima starih gradova koji su razasuti po požeškim gorama. Vjerujem da će svatko u njima pronaći neku svoju priču, neke svoje metafore, a moram naglasiti kako je uloženo puno vremena i truda u svaku od njih, slikano je različitim tehnikama uz razne pomoćne uređaje. Meni je ovo bilo doista jedno novo i drukčije iskustvo - rekao je Mikolčević.

Udruga zavičajnih pisaca i slikara "Matko Peić" pripremila je skupnu izložbu likovnih radova svojih članova pod nazivom "Obojene skitnje". Izložba će biti otvorena 18. kolovoza u Galeriji svjetlosti, a udruga će pritom imati i Pjesničke večeri, i to 18. kolovoza, 25. kolovoza i 30. kolovoza u 19 sati.

- Izložbi smo dali naziv “Obojene skitnje”, jer Matka Peića uvijek najviše doživljavamo s njegovim “Skitnjama”. Predstavit ćemo 15 autora s različitim tehnikama i različitih motiva, a u pjesničkim večerima predstavit će se naši pjesnici - rekla je predstavnica Udruge Melita Grgić.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike