Novosti
INTERVENCIJA ZA SINA

Zbog prve dame i ocjena u školu stiže - inspekcija
Objavljeno 6. srpnja, 2022.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je u utorak da je pokrenut inspekcijski postupak o slučaju predsjednikove supruge Sanje Musić Milanović, za koju Jutarnji list tvrdi kako je učinila pritisak da se njezinu sinu već zaključene ocjene s četvorki promijene u petice.



Sanja Musić Milanović poslala je 24. lipnja mail ravnateljici škole svoga sina, razredniku i školskoj psihologinji u kojemu upozorava na nepravilnosti na nastavi matematike. To je izazvalo val reakcija u javnosti, zbog pritiska predsjednikove supruge kako bi se njezinu sinu povisile već zaključene ocjene. U odgovoru na Hinin upit iz MZO-a ističu kako je u navedenom slučaju pokrenut inspekcijski postupak. Što se tiče mogućnosti promjene zaključene ocjene, definirano je da učenik ili roditelj koji nije zadovoljan zaključenom ocjenom iz pojedinog nastavnog predmeta ima pravo u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnijeti zahtjev nastavničkom vijeću radi polaganja ispita pred povjerenstvom, koje se provodi u roku od dva dana od dana podnošenja zahtjeva. "Svaki roditelj koji nije zadovoljan zaključenom ocjenom iz pojedinog predmeta može postupiti prema opisanoj proceduri. U svim drugim slučajevima škola nije dužna postupati", ističu iz MZO-a.

Prozivanja na račun prve dame, njegove supruge, izazvale su burnu reakciju predsjednika Republike Zorana Milanovića. Rekao je kako nije znao za suprugino pismo školi, dodao je da ga on ne bi pisao, ali je i napao Hanza mediju zbog objave članka o toj temi. "Kad radiš ovakav posao, to u biti ne znači ništa, međutim, po meni, to je ovdje puno manje bitno od načina na koji je to kriminalna organizacija Handžar medija pripremila", rekao je Milanović. Dodao je da je tim pismom njegova supruga ostavila "brazdu duboku tri metra".

"Da je meni to mama napravila kad sam imao 17,5 godina, ja bih poludio", rekao je Milanović te nastavio: "Ali mama je mama. E sad, mama je ostavila pisani trag. Koji je trebalo pročitati", dodao je te istaknuo kako je taj mail jedini dokaz "koji je ta kriminalna organizacija, medijska kuća" objavila. "Ali ona je moja supruga. I sve što piše, gleda se drukčije", ustvrdio je. "Ja sam bio svim ne srcem nego razumom za to da Marko ide u privatnu školu. Privatne škole su zadnji izbor što se mene tiče, ali kad si u situaciji u kakvoj se mi nalazimo, onda je to način zaštite. U suprotnom dolazi do ovoga. Dakle, da te uzme na zub banda čiji je posao isključivo difamacija. Ti ljudi radili su apsolutno sve što su mogli da me sruše", naglasio je.

"Nije ovo zbog nje, ovo je zbog mene. Nije ona meta", ocijenio je. Upozorio je i da je njegova supruga usmeno upozoravala nekoliko mjeseci na problem te, kad je sve završilo, kad su zaključene ocjene, "kad je mislila da je sve gotovo", imala je potrebu to napisati. "Ja nemam, ali pozivam sve druge roditelje da to rade, to je pravi način. A ne da (Gordan) Jandroković zove za tebe za poslovne prostore. Ili da zove (Marija) Banožića pa onda Banožić maltretira službenice Državnih nekretnina", dodao je.

Dijana Pavlović
OPORBA: PROFESORI POD PRITISKOM
Saborski oporbeni zastupnici složili su se u utorak da su profesori i nastavnici pod velikim pritiskom roditelja zbog ocjena njihove djece, istaknuvši da to treba mijenjati, te su poručili da osobno ne bi postupili onako kako je to učinila predsjednikova supruga Sanja Musić Milanović. “To što se događa u osnovnim školama, posebno u višim razredima, postalo je nepodnošljivo, ogroman je pritisak na roditeljima jer se dijete s dvije četvorke ne može upisati u željenu srednju školu, ali i na nastavnicima od strane roditelja, i nešto se mora dubinski mijenjati u sustavu”, kazala je. Siniša Hajdaš Dončić (SDP) u pismu Musić Milanović ne vidi pritisak, nego samo upozorenje na nepravilnosti.