Novosti
PRIJEDLOZI ZA POREZNO RASTEREĆENJE

AMCHAM: Neoporezivi odbitak povećati, smanjiti stope poreza na dohodak
Objavljeno 6. srpnja, 2022.

Američka trgovinska komora u Hrvatskoj (AmCham) predstavila je potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću svoje prijedloge daljnjeg poreznog rasterećenja na svom poslovnom doručku nazvanom "Porezna politika u izazovnim vremenima". Kako ističu iz tog udruženja, kroz pet krugova poreznih izmjena AmCham je aktivno sudjelovao prijedlozima od kojih je znatan dio prihvaćen.Unatoč znatnom napretku vezanome uz porezno rasterećenje rada, u svom istraživanju poslovne klime koje je AmCham predstavio početkom ove godine oporezivanje rada još uvijek je među tri ograničavajuća faktora poslovanja u Hrvatskoj. Stoga AmCham smatra da ima još prostora za daljnje porezno rasterećenje rada kako bi on bio konkurentniji u usporedbi s drugim zemljama srednje i istočne Europe te usmjeren na zadržavanje radne snage u Hrvatskoj. U svom stajalištu "Preporuke za reformu poreznog sustava u 2022. godini" predlaže se daljnje porezno rasterećenje usmjereno na još snažnije privlačenje ulaganja i veću konkurentnost hrvatskih poslodavaca kod privlačenja i zadržavanja radne snage. AmCham predlaže tri ključne mjere. Prva među njima je povećanje neoporezivog osobnog odbitka na 4900 kuna (650 eura), potom smanjenje porezne stope od 20 na 10 posto poreza na dohodak i porezne stope od 30 na 25 posto, primjenu najviše mjesečne i najviše godišnje osnovice pri obračunu doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Kako navodi AmCham, ovim mjerama bi se osiguralo da uz isti trošak poslodavaca zaposlenici dobivaju veća netoprimanja, što povećava njihovu gospodarsku moć i kapacitet za potrošnju, odnosno povećava životni standard, a što posredno ima pozitivan utjecaj na gospodarski rast u Hrvatskoj. Uz tri ključne mjere AmCham se zauzima i za implementaciju opcijskih planova i u društvima s ograničenom odgovornošću. AmChamov prijedlog je izmjena Zakona o porezu na dohodak u kojoj bi se propisalo da se dohotkom od kapitala, osim dodjele ili kupnje vlastitih dionica, smatraju i dodjela i stjecanje udjela u društvu s ograničenom odgovornošću. "Ako bi se zakonski okvir u tom smislu uredio, to bi pomoglo razvoju manjih i srednjih poduzeća, kao i start-upova u Hrvatskoj", navode u toj komori.

AmCham također predlaže neoporezivi dodatak za rad od kuće od 360 kuna (50 eura) mjesečno kao i povećanje novčanih naknada i nagrada poput povećanja neoporezivog iznosa naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, dnevnica za službeni put, prigodnih nagrada, paušalnih naknada za obrok u novcu, dar u naravi, dar za dijete, potpore za slučaj smrti i drugo.

Ministar Marić osvrnuo se na ulogu porezne politike u suvremenim ekonomskim događanjima, učincima dosadašnjih pet krugova porezne reforme te planovima Vlade za daljnje porezno rasterećenje. "Nakon što smo proveli značajne porezne promjene čiji je cilj bio pojednostavljenje poreznog sustava i rasterećenje, kako poduzetnika, tako i građana, sada smo i u završnoj fazi procesa uvođenja eura, pa će tako Hrvatska nakon niza godina, brojnih provedenih mjera i izvršenih obveza, 1. siječnja 2023. postati dvadeseta država članica u kojoj će euro biti službena valuta. Vođenje odgovorne fiskalne politike omogućilo nam je da uopće započnemo cijeli ovaj proces, a njegovo finaliziranje, uz daljnju kontrolu rashoda, provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koja uključuje i brojne reforme javnog sektora, napore usmjerene k stvaranju pozitivnog poduzetničkog okruženja te u konačnici međunarodno konkurentnog gospodarstva učinit će Hrvatsku još poželjnijom za rad, život i nove poduzetničke pothvate", istaknuo je.

Dijana Pavlović
NEIZVJESNOST
"U kratkom roku teško je očekivati bilo kakva dodatna porezna rasterećenja, posebice ako se u obzir uzme rastuća neizvjesnost oko ekonomskih kretanja prema kraju godine. U srednjem roku, međutim, treba ići u smjeru ujednačenijeg oporezivanja dohotka iz različitih izvora, smanjenju poreznog opterećenja rada, posebice viših dohodaka, te snažnijem poreznog stimuliranja ulaganja u istraživanje i razvoj i inovacije poduzeća," rekao je Josip Funda iz Svjetske banke

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BLAGDAN VELIKE GOSPE OBILJEŽEN U MARIJANSKIM SVETIŠTIMA

Vjernici i štovatelji Gospe od Utočišta nakon dvije godine u velikom se broju vratili aljmaškom svetištu

2

VJERNICI DILJEM HRVATSKE HODOČASTE U MARIJANSKA SVETIŠTA

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije

3

BLAGDAN VELIKE GOSPE PROSLAVLJEN I U JEDINOM BARANJSKOM MARIJANSKOM SVETIŠTU

Molitva u miru i tišini - na način kako se to radilo prije 100 godina