Ekonomija
STRATEŠKE SMJERNICE ZA RAZVOJ

ICT sektor jedini nije doživio pad
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
HUP - Udruga informatičke i komunikacijske aktivnosti (HUP-ICT) na konferenciji za medije predstavila je nove članove Izvršnog odbora koji su iznijeli strateške smjernice djelovanje i prioritete Udruge u budućem razdoblju, s naglaskom na razvoj hrvatske digitalne industrije i četiri tematske cjeline mapirane na Digitalni kompas digitalnog desetljeća EU-a, strateški dokument Europske komisije koji predstavlja viziju i smjernice do uspješne digitalne transformacije Europe do 2030. Digitalni kompas digitalnog desetljeća EU-a čine četiri glavne točke: vještine, sigurna i održiva digitalna infrastruktura, digitalna transformacija poduzeća te digitalizacija javnih usluga.
HUP-ICT definirao je krovnu stratešku smjernicu razvoja ICT industrije: "Ljudi i inovacije" koju će nastojati adresirati kroz pet područja nužnih za ubrzani razvoj ICT sektora, ali i društva u Hrvatskoj, koja bi trebala biti obuhvaćena i Strategijom digitalne Hrvatske do 2030. Svako od pet strateških područja vodit će jedan od članova Izvršnog odbora, koji je ujedno i dopredsjednik Udruge. Digitalna transformacija hrvatskoga gospodarstva i društva pripast će tako Ivanu Magliću, direktoru Calisto/Gartner Adriatic; Poticanjem razvoja radnih mjesta i tehnoloških vještina upravljat će Aleksandar Raić, potpredsjednik za transformaciju i ljudske resurse Infobipa; Partnerstvo s Vladom i EU institucijama vodit će Miroslav Kantolić, član izvršnog poslovodstva Ericssona Nikole Tesle; Povezivost i telekomunikacije Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova A1 Hrvatska, a o posljednjem područje Profiliranje i ustrojstvo udruge brinut će se Vladimir Kosanović, direktor GlobalLogic Hrvatska. Koordinaciju za EU poslove vodit će Milly Doolan, direktorica Euronavigatora, dok će koordinaciju za suradnju sa znanstvenom zajednicom voditi Bojan Hadžisejdić, direktor Nephosa.
"Društvo i svijet mijenjaju se sve brže i u sve manje predvidljivim pravcima, a naša udruga je tu da upozorava na svjetske trendove i pomaže donositeljima odluka oblikovati javne politike koje će pomoći ojačati malo i otvoreno hrvatsko gospodarstvo te potaknuti njegov oporavak. Naše strateške radne skupine formirali smo upravo s tim ciljem", istaknula je Jasminka Martinović, direktorica HUP-ICT udruge.

"ICT je jedini sektor koji u 2020. godini nije doživio pad kao ostatak gospodarstva te koji je i u pandemijskoj 2021. ostvario rast od čak 11 %. Izvoz ICT sektora čini 28 % ukupnih prihoda u hrvatskom BDP-u, a 34,7 % svih ulaganja u istraživanje i razvoj dolazi upravo iz ICT kompanija. Istovremeno, u 2021. jedna smo od samo tri EU članice koja je doživjela pad u broju ICT stručnjaka, i to za čak 2,8 %. Iako se trenutačno susrećemo s problemom rasta cijena energenata koji ne zaobilazi ni naše članice, ne smijemo zaboraviti ni kronični problem prevelikog opterećenja rada. Iz svega je evidentno da nam je, kao produžena ruka Digitalne strategije 2030, nužan i Nacionalni plan zadržavanja i privlačenja digitalnih talenata," izjavio je Hrvoje Josip Balen, predsjednik HUP-ICT-a i osnivač i suvlasnik Algebre. Z.Rupčić
Ući u top pet tranzicijskih EU zemalja
"Usprkos nepovoljnom okruženju na koje poduzetnici nisu mogli utjecati, ICT sektor je u protekloj godini ostvario prihod od gotovo milijun kuna po zaposleniku, što je najbolji rezultat u proteklih devet godina, dok je prosječna mjesečna netoplaća u ICT sektoru 60 % veća od prosjeka hrvatskog gospodarstva. Naše smjernice mogu pomoći Hrvatskoj ući u top 5 tranzicijskih EU zemalja, za što nam je nužno potreban rast inovacijskog ekosustava u zemlji koji podrazumijeva integraciju STEAM-a u nacionalni obrazovni sustav, privlačenje i zadržavanje stručnjaka, ubrzanu gradnju mreže velikih kapaciteta za potpunu digitalnu transformaciju, smanjenje parafiskalnih nameta..." zaključio je Siniša Đuranović, zamjenik predsjednika HUP-ICT-a i stariji potpredsjednik Hrvatskog Telekoma.

Možda ste propustili...

U AUSTRALIJI NOVČANE KAZNE “NEPOŠTENIMA”

Uredit će odnose trgovaca i farmera

PROGNOZE SVJETSKOG VIJEĆA ZA PUTOVANJA I TURIZAM (WTTC)

Turistička industrija u 2024. mogla bi srušiti sve rekorde

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana