Novosti
DIJELU STRUKE SPORNE IZMJENE ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

Ministar Beroš: Nije nam namjera dodatno opteretiti obiteljske liječnike
Objavljeno 4. srpnja, 2022.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u ponedjeljak kako izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti nemaju skrivenu namjeru dodatno opteretiti liječnike obiteljske medicine i kako njihovo uključivanje u djelatnost hitne medicine ne uključuje rad u hitnim službama.



"Možda smo nekog prestrašili, ali zato smo tu da razgovaramo. Ova administracija nije imala skrivenu namjeru dodatno opteretiti liječnike primarne zdravstvene zaštite, ali moja obveza je osigurati backup za izvanredne situacije kada netko građaninu mora pružiti pomoć", rekao je Beroš nakon okruglog stola u Ministarstvu zdravstva o temi zakonskih izmjena.

Uoči sastanka od šest pozvanih udruga primarne zdravstvene zaštite predstavnici njih četiri u otvorenom su pismu ministra izvijestili su da neće doći - Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora (HDOD HLZ), Društvo nastavnika opće-obiteljske medicine (DNOOM) i Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO). Naveli su kako smatraju da se okruglim stolom neće riješiti problemi nakupljeni kroz dosadašnju "nedjelotvornu suradnju".

"Neke kolege su konstruktivni i žele razgovarati, imaju i prijedloge, a neki ne žele razgovarati, odnosno više vole razgovarati preko medija, a to nije dobar način", rekao je Beroš. Dodao je kako prijedlog zakona ide u javno savjetovanje, tijekom čega svi mogu dati primjedbe, a nakon čega će ponovno biti osnovana radna skupina, a zakon će javnosti biti dostupan u idućih nekoliko dana. Beroš je ocijenio kako predložene izmjene omogućavaju bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu te su prepoznate dosadašnje nelogičnosti koje su završavale i tragično. Izmjenama se tako trebaju riješiti određeni pravni prijepori, odnosno da bi liječnik trebao moći napustiti svoju ordinaciju kako bi nekome u blizini pružio prvu hitnu medicinsku pomoć a da ga netko poslije ne proziva što nije bio na svom radnom mjestu, što je problem u malim mjestima. "Riječ je o izvanrednim okolnostima i nema govora, kako neki krivo tumače, da bi netko trebao raditi u kolima hitne pomoći ili objedinjenom hitnom bolničkom prijemu", naglasio je Beroš. Poručio je kako se opstrukcija ne boji te da je njegova savjest čista. Između ostalog, naveo je kako taj zakon nije općenito mjesto koje rješava sve probleme, nego ostvaruje osnovne pretpostavke za određene elemente, dok se drugi elementi reguliraju drugim putem, poput koeficijenata koje uređuje uredba Vlade. Beroš je također rekao kako su zakonom prepoznali važnost primarne zdravstvene zaštite koja je desetljećima bila zanemarivana i kadrovski je devastirana.

Najavio je kako će vjerojatno uvesti godinu dana rada prije dobivanja specijalizacije, koji bi se poglavito odnosio na primarnu zdravstvenu zaštitu, a gdje bi nakon početnog razdoblja mentorstva, mladi liječnici mogli raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. "Tako dobivamo 400-500 mladih liječnika koji mogu biti raspoređeni na ona mjesta primarne zaštite koja su insuficijentna, poglavito u pasivnim krajevima", rekao je ministar. Između ostalog rekao je i kako neće ukidati bolnice, nego ih spajati te mijenjati opseg djelatnosti. Govoreći o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, rekao je kako to nije izolirani hrvatski proces te će struka "vrlo brižljivo" propisati patološka stanja koja nisu spojiva s vozačkim sposobnostima. Poručio je kako sigurnost na cestama nema alternativu i kako je potrebno okrenuti paradigmu i imati manje suosjećanja za one koji privremeno neće moći voziti, a više za one koji će zbog takvih aktivnosti izgubiti svoje najmilije. H
"OKRUGLI STOL NEĆE RIJEŠITI PROBLEME"
KoHOM, DNOOM, HDOD - HLZ i HUUGO naveli su u priopćenju kako na susret s ministrom njihovi predstavnici nisu došli jer je "umjesto radnog sastanka na koji su inicijalno pozvani preko medija, stigla obavijest da će to biti – okrugli stol". Smatraju da se okruglim stolom neće riješiti problemi nakupljeni kroz dosadašnju "nedjelotvornu suradnju". "Očekivali smo poziv za sudjelovanjem u užoj radnoj skupini koja bi se sastajala bar jednom mjesečno rješavajući redom sve nagomilane problem. Bez takvog pristupa problemi u kojima se utapaju obiteljska medicina i primarna zdravstvena zaštita neće se riješiti", stoji u zajedničkom pismu tih udruga.

Možda ste propustili...