Novosti
DOMAĆIM TURISTIMA JADRAN I DALJE OMILJENO ODREDIŠTE

Prosječna obitelj potroši
na smještaj oko 9400 kuna
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Najtraženije destinacije za putnike iz istočne Hrvatske su crikvenička rivijera zbog geografske blizine te makarska rivijera zbog prirodnih ljepota

Hrvatski građani i dalje kao prvu destinaciju za ljetni odmor biraju mjesta na jadranskoj obali i otocima. Prema statističkim podatcima turističke agencije Arriva travel, prosječna hrvatska obitelj potroši na smještaj oko 9400 kuna, sve rezervira online i u odnosu na vrijeme prije pandemije koronavirusa češće traži i ugovara policu o otkazivanju putovanja.



Četveročlana obitelj na ljetovanje uglavnom odlazi automobilom, a na ljetovanju na Jadranskom moru u prosjeku ostaje sedam dana.

Podsjetimo kako prve prognoze govore da je pred Hrvatskom još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona. Nakon dvije sezone u kojima su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, njihovo ukidanje pridonijelo je pojačanoj turističkoj aktivnosti, no iz obrasca ponašanja gostiju ipak je jasno da je pandemija promijenila neke navike kad su u pitanju ljetovanja. "Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu Našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa", navodi se u analizi agencije Arriva travel. "U prosjeku domaći gosti odnosno četveročlana obitelj na smještaj potroši oko 9400 kuna, boravi najviše sedam noćenja, plaća najčešće karticama na rate te uglavnom putuje osobnim automobilom, a 20 posto njih organiziranim autobusnim prijevozom", navode iz te agencije te napominju kako je jedan od trendova koji se javio zbog pandemije da klijenti pri rezervaciji ljetovanja žele odraditi cijeli proces od upita do uplate elektronskim putem, što prije projave koronavirusa nije bio slučaj.

"Prije korone putnici su inzistirali na osobnom kontaktu s nama, dok im je danas dovoljna komunikacija telefonom ili e-mailom. Isto tako, pri ugovaranju ljetovanja u Hrvatskoj, novi trend je da klijenti češće ugovaraju policu od otkaza putovanja, što isto prije pandemije nije bio slučaj", ističe Tamara Černeka, direktorica turističke agencije Arriva travel, te napominje kako turisti više ne traže izolirana mjesta kao što su tražili u prethodne dvije godine. Razlika u odnosu prema 2020. i 2021. je i u potražnji za aviokartama prema europskim destinacijama. Naime, porast kupljenih karti za europske metropole u odnosu prema 2019. godini čak je 80 posto, što u Arrivi travel pravdaju pojačanom željom putnika na nadoknade sve ono što u prethodne dvije godine nisu mogli posjetiti. Vraćaju se i kruzeri koji plove Mediteranom, no za većinu njih još uvijek su potrebne valjane COVID potvrde.

Najtraženije destinacije za putnike iz istočne Hrvatske su crikvenička rivijera zbog geografske blizine te makarska rivijera zbog prirodnih ljepota. "U pogledu brojki i prihoda, ova ljetna sezona sigurno će biti na 80 posto rekordne 2019. Teško je reći hoće li ju dostići ili premašiti jer najveći broj kupaca rezervira u posljednjem trenutku. Oni koji se pritom nadaju ultra last minute popustima, bit će razočarani jer ih nema i, prema svemu sudeći, neće ih ni biti. Svi kapaciteti na Jadranu su jako dobro popunjeni", ističe Černeka.

Dijana Pavlović
PROMET GOTOVO NA RAZINI 2019.
U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine turistički promet gotovo na razini 2019., a i financijski rezultati bolji su za 24 posto u odnosu prema toj godini, priopćilo je Ministarstvo turizma. Prema podatcima eVisitora, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 5,7 milijuna turističkih dolazaka i 24,7 milijuna noćenja. Strani turisti ostvarili su 21,4 milijuna noćenja, a domaći 3,3 milijuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike