Regija
VINKOVCI I KENZINGEN PRIJATELJI 30 GODINA

Tri obljetnice dva partnerska grada
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
VINKOVCI - Nakon stanke od pune tri godine zbog pandemije koronavirusa, ovoga je vikenda novim susretom u Kenzingenu svečanom akademijom obilježeno 30 godina od prvog kontakta, 20 godina od službenog potpisivanja Povelje o prijateljstvu i 15 godina od službenog potpisivanja Povelje o partnerstvu gradova Kenzingena i Vinkovaca.

Tijekom svih tih godina provedeni su brojni zajednički projekti na političkom, gospodarskom, obrazovnom, kulturnom, humanitarnom i športskom planu, u kojima su sudjelovale doslovno tisuće građana obaju gradova, pa se može reći da je to partnerstvo, započeto brojnim humanitarnim akcijama u najtežim trenucima Domovinskog rata, jedno od najživotnijih u Europskoj uniji.

- Vinkovci i Kenzingen njeguju dugogodišnje prijateljstvo koje se temelji na zajedničkim projektima i partnerstvu, a koje nastojimo stalno razvijati i prenositi na mlađe generacije. Posebno je važno to što je u našim dosadašnjim zajedničkim projektima sudjelovalo više od 800 osoba iz Kenzingena i 1200 iz Vinkovaca, što partnerstvo naših gradova ubraja među najintenizivnije u njemačko-hrvatskim, ali i europskim relacijama – rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji se u okviru svečane akademije upisao u Gradsku knjigu Kenzingena.

Uz gradonačelnika u vinkovačkom izaslanstvu su bili i predstavnici Grada Vinkovaca, Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, Srednje strukovne škole, vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske i Gradskog društva Crvenog križa. Poseban hrvatski, slavonski i vinkovački štih dali su članovi Tamburaškog sastava Čudni 5, nastupom na povijesnom Stadtfestu i svečanoj akademiji.

Domaćini su pod redateljskom palicom dr. Stefana Ghanija za ovu prigodu pripremili i povijesnu predstavu "Poziv" posvećenu upravo prijateljstvu Kenzingena i Vinkovaca. Održan je i stručni dio vezan uz zajednički problem klimatskih promjena i zaštite šuma, koji je u šumarskom području Nesbruch održao doktor šumarskih znanosti Eberhard Aldinger. Susret je okončan svečanom akademijom u auli Gymnasium Kenzingen, praćenom dijaprojekcijom fotografija iz protekla tri desetljeća i protkanom hrvatskom glazbom.Objavljena je i zajednička monografija. M. Flego
U razmjeni srednjoškolaca i mladih Crvenog križa dvaju gradova sudjelovalo je na stotine mladih ljudi

Možda ste propustili...

ZA FOTOGRAFIJU PHOTOCITY 2022, KAF SV. LOVREČ U ISTRI

Silviji Butković prva nagrada za “Šešire”

SUFINANCIRA MINISTARSTVO PROSTORNOGA UREĐENJA

Za modernizaciju cesta Voćinu 120 tisuća kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U JURJEVCU PUNITOVAČKOM NEOBIČAN MATIČNI URED NA OTVORENOM

Marija i Bojan "da" izrekli na ribnjaku

2

BEZ NATAPANJA POLJA NEMA POLJOPRIVREDE

Uz navodnjavanje su prinosi 300 posto veći

3

NA MISNIM SLAVLJIMA U ŽUPI LADISLAVA KRALJA PUNITOVCI

Dirljiv oproštaj od župnika Pardona