Regija
15. MEĐUŽUPANIJSKA IZLOŽBA HLADNOKRVNIH KONJA

Pehari za Zoru, Cvetku i Rubija
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Tridesetak uzgajivača dovelo je na ocjenjivanje 45 omica, kobila i pastuha
ČAĐAVICA - U Čađavici je održana 15. međužupanijska izložba hladnokrvnih konja i zaprega, koju je organizirala čađavačka Udruga slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja u suradnji s Općinom.

Predsjednik Udruge Josip Dugaja i općinski načelnik Mirko Rončević pozdravili su izlagače i posjetitelje, među kojima su bili saborska zastupnica Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je i otvorio manifestaciju, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnjokrvnjaka Miško Šklempe sa suradnicima i predsjednik konjogojske udruge Vallis Aurea Damir Pavković.

Ove godine svoje konje dovelo je u Čađavicu tridesetak uzgajivača, među njima i nekoliko koji nisu članovi čađavačke Udruge slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja kako bi pokazali što su uzgojili i uveličali izložbu. Na terenima uz nogometno igralište i novu zgradu sportsko-rekreacijske namjene brojni posjetitelji mogli su vidjeti, a članovi ocjenjivačkog suda Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka ocijeniti 45 konja u tri kategorije: omice, kobile i pastusi. Najbolje ocijenjena omica je Zora vlasnika Stjepana Stanića iz Novog Bezdana, ocjene za pehar među kobilama dobila je Cvetka vlasnika Joze Zvonarića iz Zdenaca, a najbolji pastuh je Rubi vlasnika Josipa Majora iz Bankovaca. Konja je bilo znatno više jer su neki bili upregnuti u konjske zaprege, a neki nisu bili za ocjenjivanje, ali su pridonijeli ljepoti izložbe. Predstavilo se i mjestom prodefiliralo pet konjskih zaprega, sve jedna ljepša od druge, a u zapregama provozali su se i saborska zastupnica Bedeković, župan Andrović i načelnik Rončević. Kroz mjesto su prošle zaprege Ivana Dugaje iz Čađavice, Zdravka Kadežabeka iz Dolaca, Mate Dorčaka iz Miljevaca, Đure i Rahele Kirin iz Podravskih Sesveta i Antuna Puškarića iz Gornjeg Predrijeva.

– Vrlo sam zadovoljan brojem izlagača i brojem grla koje su doveli na ovu izložbu. Mi smo i u vrijeme pandemije koronavirusa uspjeli održavati izložbe uz određene mjere, ali sve je bilo u smanjenom opsegu i s manjim brojem izloženih grla. Ove smo godine vratili i nekadašnju tradiciju nagrađivanja najbolje ocijenjenih grla peharima. Nažalost, u posljednje vrijeme konji služe samo za pokazivanje, nitko više nema volje potruditi se naučiti ih voziti, a pogotovo nešto raditi s njima, tako da nam već nekoliko godina stagnira broj zaprega. Ali lijepo je vidjeti zaprege kad prolaze mjestom, ljude koji se potrude okititi zapregu i konje, a i posada zaprege je iznese, osobito djevojke lijepo odjevene u narodnu nošnju – kazao nam je mladi uzgajivač konja i predsjednik čađavačke Udruge slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja Josip Dugaja, koji je od oca Ivana naslijedio i ljubav prema konjima i vođenje udruge.

Jubilarna međužupanijska izložba završila je objedom za nekoliko stotina sudionika i posjetitelja, koje je u sjeni velikoga šatora zabavljao Tamburaški sastav Fijaker.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike