Regija
RODITELJI UČENIKA OGORČENI

Ministarstvo je ukinulo ekonomski program u Srednjoj školi Valpovo
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Roditelji najavili prosvjed, škola je održala javnu raspravu, a Ministarstvo poručuje kako je razlog premali broj učenika
VALPOVO - Uz već ionako velik stres koji sa sobom nosi upis djece u srednju školu, roditelji valpovačkih srednjoškolaca ove godine imaju i brigu više nakon što je Srednjoj školi Valpovo odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja ukinut dugogodišnji program ekonomskog smjera.

Na taj su nas problem upozorili u otvorenom pismu imenom i i prezimenom predstavnici "nezadovoljnih i razočaranih" roditelja 17 djece zainteresirane za upis.

Pismo roditelja


U njemu se podsjeća da je "nakon Odluke Ministarstva u Valpovu slijedio proces e-savjetovanja gdje je izraženo negodovanje i šok ovakvim potezom Ministarstva, ali na komentare u e-savjetovanju odgovoreno im je da se njihov prigovor ne prihvaća", navode roditelji, dodajući da su spremni na prosvjed. "Kao razlog navode premali broj učenika upisanih ranijih godina (2021. 18 učenika, 2020. 12 učenika, 2019. 20 učenika, 2018. 19 učenika). Istovremeno, 20 učenika je primorano putovati u Osijek i gubiti vrijeme i novac na putovanje od 3 do 4 sata u oba smjera. Napominjemo da je jedan komercijalni razred već ukinut prije tri godine, iako je imao više zainteresiranih učenika na upisu nego neke škole u kojima nisu ukinuli. Želi li se ovim putem degradirati i namjerno oštetiti mali slavonski grad Valpovo i poticati obitelji na iseljavanje" pitaju se roditelji podsjećajući na podatak da Ekonomska škola u Valpovu u okviru Zanatske škole postoji još od 1928., a kao Ekonomska škola traje od 1959.

Na naš upit stiglo je i očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, u kojemu, između ostaloga, stoji da je "Srednja škola Valpovo prošle godine za upis u prvi razred planirala šest razrednih odjela s ukupno 128 slobodnih mjesta, a upisala je šest razrednih odjela s ukupno 107 učenika. Škola je upisala 21 učenika manje od planiranog, a to znači da je planirala i upisala jedan razredni odjel više od realnih potreba. Zbog kontinuiranog povećanog planiranja upisa u odnosu na realne potrebe, kao i ponude od devet različitih programa obrazovanja (osam strukovnih i jedan program opće gimnazije), što dovodi do rascjepkanosti razrednih odjela, prosječan broj učenika na razini cijele škole u svim razrednim odjelima je 16,4, što je ispod minimalnog broja od 20 učenika po razrednom odjelu utvrđenog DPS-om".

Tri nova smjera


“Želimo napomenuti da, kako bi škola poboljšala upis učenika, posebice u strukovne programe obrazovanja, te pratila potrebe poduzetnika, Ministarstvo je na zahtjev škole ove godine odobrilo i nova tri strukovna programa jer je to potreba tržišta rada na lokalnoj i regionalnoj razini: elektromehaničar, elektromonter i industrijski mehaničar. U programu Ekonomist škola je planirala jedan razredni odjel s ukupno 20 učenika, međutim prateći broj učenika u prethodnim godinama zanimanje za taj program varira između 12 do 17 učenika. U godini kad je škola upisivala dva razredna odjela gimnazije zanimanje za program Ekonomist bilo je slabije (12 učenika), a prošle godine, kad je škola smanjila razredni odjel gimnazije, u program Ekonomist upisano je 17 učenika, što je opet manje od planiranih i minimalnih 20 učenika”, obrazlažu, između ostalog, svoju odluku u Ministarstvu, zaključujući kako na području Osječko-baranjske županije program Ekonomist provodi pet srednjih škola s ukupno sedam razrednih odjela i 146 slobodnih mjesta te kako ove godine na istom području osmi razred osnovne škole završava ukupno 2476 učenika, a slobodnih mjesta u javnim školama je 2994, dakle 518 mjesta više od potreba, ili 21 razredni odjel na bazi 24 učenika više od potreba.

Lidija Aničić
ŠKOLA JE TRAŽILA PREISPITIVANJE ODLUKE
 
- Naš prijedlog za upis 6. travnja uredno smo uvrstili u aplikaciju za upis, Upravni odjel za obrazovanje OBŽ-a je kao predstavnik osnivača to potvrdio, no prilikom generalnog odobravanja i utvrđivanja strukture upisa na državnoj razini Ministarstvo obrazovanja ipak je ukinulo 1. razred ekonomista u školi, kao i ista ili neka druga zanimanja u drugim školama gdje se prošlih godina upisivalo malo učenika. SŠ Valpovo je nakon toga održala javnu raspravu i zatražila od Ministarstva da se odluka još jednom preispita, no sve je bilo bez uspjeha - kaže ravnateljica SŠ Valpovo, Svjetlana Kalpić.

Predložili odjel više
Iako škola svake godine upisuje manje učenika od planiranog, za upis u novoj školskoj godini škola i osnivač predložili su sedam razrednih odjela sa 140 mjesta, što je povećanje od jednog razrednog odjela unatoč uputi Ministarstva da nema povećanja broja razrednih odjela.

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike