Osijek
POVJERENSTVO ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Projekt financira Norveški fond
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo je u ponedjeljak tematsku sjednicu na kojoj je predstavljen međunarodni projekt "Prema sprječavanju i iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj". Ovaj je projekt svojim novcem poduprla Kraljevina Norveška. Posrijedi su programi pod nazivom "Socijalni dijalog" i "Dostojan rad" Norveškog fonda. Glavni je cilj programa ojačati trostranu suradnju između poslodavaca, sindikata i državnih tijela te promicanje dostojnog rada. Nositelj je projekta Nezavisni cestarski sindikat, a partneri u projektu Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Nezavisni hrvatski sindikati.

- Tema ravnopravnosti spolova uvijek je dobro zastupljena u medijskom prostoru, a o kojoj treba uvijek dodatno razgovarati, bilo da se radi o rješavanju nekih situacija, ali isto tako i preventivnim mjerama kako ne bi došlo do uznemiravanja. Što se tiče županijske uprave, mi doista nastojimo i trudimo se poštovati sva prava koja proistječu iz Zakona o radu prema zaposlenicima, pogotovo kada se radi o ravnopravnosti spolova. Vidimo da je tematska sjednica dobro posjećena, nadam se da će sudionici doći do novih saznanja, odnosno novih rješenja koja mogu poslužiti u prevenciji i sprječavanju uznemiravanja na radnim mjestu - rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Na novinarsko pitanje kako je uopće moguće djelovati protiv uznemiravanja na radnom mjesto kada Zakon o radu i kolektivni ugovori nemaju riješenu ovu problematiku, odnosno ne postoji sankcija za takvo ponašanje, Lukić je odgovorio kako razumije da postoji još puno toga što je potrebno napraviti.

Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova, koje ima 17 članova, vodi Marela Đurić. Prema njezinim riječima, povjerenstvo djeluje od 2002. godine. Među vanjskim članovima Povjerenstva su ravnatelji Doma za mladež, Udruge za zlostavljanu i nestalu djecu, Sigurne kuće i dr.

D. Celing
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike