Regija
NAPOKON 7. SMOTRA FOLKLORA

"Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati"
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Nastupilo je pet folklornih skupina, najljepše autohtono ruho imala je Marijana Suhić iz KUD-a "Sarvaš"
ČAĐAVICA - Kad je 2019. godine u Čađavici održana 6. smotra folklora pod nazivom "Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati", nitko nije slutio da će nastupiti vrijeme u kome se ljubitelji folklorne i glazbene baštine neće moći okupljati i pokazivati zainteresiranima narodnu nošnju, pjesme i plesove koje su sačuvali od zaborava. Pandemija koronavirusa neočekivano je prouzročila dvogodišnji zastoj u tim aktivnostima, ali srećom, u nedjelju je nastavljena tradicija i napokon je održana 7. smotra.

Sudionici smotre u svojim živopisnim nošnjama, uz pjesmu, prošetali su od mjesnog doma do velikog šatora na nogometnom igralištu, pa su Dan općine Čađavica i blagdan sv. Petra, nebeskog zaštitnika općine i čađavačke župe, uveličala kulturno-umjetnička društva "Podravina" iz Čađavice, koje je i organiziralo smotru, "Sarvaš" iz Sarvaša, "Dugo selo" iz Dugog Sela Lukačkog, Udruga žena Josipovo i Ženski pjevački zbor "Korijeni" iz mađarskih Martinaca. Priredbu je na pozornici pod velikim šatorom vodio iskusni voditelj takvih programa Branko Uvodić.

Sve posjetitelje i sudionike programa pozdravio je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, a smotru je otvorila saborska zastupnica Vesna Bedeković. Nakon što su se promicatelji folklorne tradicije predstavili pjesmama i plesovima svojih krajeva u gotovo dvosatnom programu, održan je izbor za najljepše nošeno autohtono narodno ruho. Titulu najljepšega nošenog ruha ponijela je Marijana Suhić iz KUD-a "Sarvaš". Prigodni poklon uručila joj je Valentina Predrevac, predsjednica KUD-a "Podravina" kao domaćina.

Predsjednica Predrevac, načelnik Rončević i zastupnica Bedeković na kraju programa zahvalili su svima na sudjelovanju te predstavnicima svih folklornih skupina uručili prigodne poklone.

– Poslije dvije godine, u kojima nismo mogli organizirati našu smotru folklora zbog pandemije koronavirusa i svih onih epidemioloških mjera, evo, ove smo godine to konačno dočekali. Zahvaljujem svim folklorašima koji su nas razveselili predivnim nastupima, zahvaljujem i svima vama koji ste došli pogledati što su pripremili, – zaključio je načelnik Rončević.

Uoči 7. smotre folklora "Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati" i nastupa kulturno-umjetničkih društava, svojim roditeljima, bakama i djedovima i svim posjetiteljima pjesmama, recitacijama i plesnim točkama predstavili su se i polaznici Dječjeg vrtića Lipa, koji je nedavno proslavio prvu godišnjicu rada.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

UOČI 2. BRZOPOTEZNOG ŠAHOVSKOG TURNIRA

Šahistima pet šahovskih garnitura

NA SKUPŠTINI IZABRALI NOVO VODSTVO

Ozren Rastija postao novi predsjednik UHDVDR-a

VELIKA GOSPA U MARIJANSKOM SVETIŠTU U ĐAKOVŠTINI

Trodnevna priprava u Dragotinu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana