Regija
NAPOKON 7. SMOTRA FOLKLORA

"Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati"
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Nastupilo je pet folklornih skupina, najljepše autohtono ruho imala je Marijana Suhić iz KUD-a "Sarvaš"
ČAĐAVICA - Kad je 2019. godine u Čađavici održana 6. smotra folklora pod nazivom "Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati", nitko nije slutio da će nastupiti vrijeme u kome se ljubitelji folklorne i glazbene baštine neće moći okupljati i pokazivati zainteresiranima narodnu nošnju, pjesme i plesove koje su sačuvali od zaborava. Pandemija koronavirusa neočekivano je prouzročila dvogodišnji zastoj u tim aktivnostima, ali srećom, u nedjelju je nastavljena tradicija i napokon je održana 7. smotra.

Sudionici smotre u svojim živopisnim nošnjama, uz pjesmu, prošetali su od mjesnog doma do velikog šatora na nogometnom igralištu, pa su Dan općine Čađavica i blagdan sv. Petra, nebeskog zaštitnika općine i čađavačke župe, uveličala kulturno-umjetnička društva "Podravina" iz Čađavice, koje je i organiziralo smotru, "Sarvaš" iz Sarvaša, "Dugo selo" iz Dugog Sela Lukačkog, Udruga žena Josipovo i Ženski pjevački zbor "Korijeni" iz mađarskih Martinaca. Priredbu je na pozornici pod velikim šatorom vodio iskusni voditelj takvih programa Branko Uvodić.

Sve posjetitelje i sudionike programa pozdravio je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, a smotru je otvorila saborska zastupnica Vesna Bedeković. Nakon što su se promicatelji folklorne tradicije predstavili pjesmama i plesovima svojih krajeva u gotovo dvosatnom programu, održan je izbor za najljepše nošeno autohtono narodno ruho. Titulu najljepšega nošenog ruha ponijela je Marijana Suhić iz KUD-a "Sarvaš". Prigodni poklon uručila joj je Valentina Predrevac, predsjednica KUD-a "Podravina" kao domaćina.

Predsjednica Predrevac, načelnik Rončević i zastupnica Bedeković na kraju programa zahvalili su svima na sudjelovanju te predstavnicima svih folklornih skupina uručili prigodne poklone.

– Poslije dvije godine, u kojima nismo mogli organizirati našu smotru folklora zbog pandemije koronavirusa i svih onih epidemioloških mjera, evo, ove smo godine to konačno dočekali. Zahvaljujem svim folklorašima koji su nas razveselili predivnim nastupima, zahvaljujem i svima vama koji ste došli pogledati što su pripremili, – zaključio je načelnik Rončević.

Uoči 7. smotre folklora "Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati" i nastupa kulturno-umjetničkih društava, svojim roditeljima, bakama i djedovima i svim posjetiteljima pjesmama, recitacijama i plesnim točkama predstavili su se i polaznici Dječjeg vrtića Lipa, koji je nedavno proslavio prvu godišnjicu rada.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike