Crna kronika
SPOLNO OPĆIO S DJEVOJČICOM

Molila nasilnika da ju prestane tući, udario ju je još jednom
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Spolno je općio s djevojčicom mlađom od 15 godina, a tukao ju je zbog prekida veze

Dvadesetšestogodišnji muškarac iz Slavonije i Baranje osuđen je zbog spolnog općenja s 14-godišnjom djevojčicom, koju je i tukao te joj prijetio. Osuđen je na godinu i pol zatvora, no u zatvor mora na šest mjeseci, a kazna se još godinu dana neće izvršiti ako u tri godine ne počini novo kazneno djelo. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 22. listopada 2020. do 1. veljače 2021.Sud iz Slavonije i Baranje proglasio ga je krivim jer je od srpnja 2015. do lipnja 2016. u svojoj kući u mjestu u Slavoniji i Baranji, u cilju zadovoljenja svog spolnog nagona, znajući da je žrtva tada bila mlađa od 15 godina, s njom svaki tjedan u dva do tri navrata spolno općio. Krivim je proglašen i jer je 21. listopada 2020., u kući žrtve, revoltiran jer mu je ponovno rekla da želi prekinuti njihovu ljubavnu vezu, uzeo sa stola staklenu zdjelicu i dvije čaše te ih bacio na pod i razbio, nakon čega je sa stola uzeo svijeću i bacio ju u staklena vrata spavaće sobe, pri čemu je došlo do napuknuća stakla na vratima. Potom ju je u 15-ak navrata ošamario, govorio da je kurva, da će ju ubiti i da ga nikada neće ostaviti. Žrtva je pala na pod, gdje ju je, dok je bila na koljenima i molila da je pusti, još jednom ošamario. Kada je pozvala Hitnu pomoć, udario ju je nogom u desnu natkoljenicu, nakon čega je otišao kući. Kada je iste večeri došla k njemu, rekao je da će joj zapaliti kuću, da će ju ubiti i da je nitko neće zaštititi. Sutradan, 22. listopada 2020., oko 11.20 telefonski ju je nazvao te rekao da je kurva i, ako osjeti da ga želi ostaviti ili da ga ne voli, da će ju ubiti i zapaliti joj kuću te da će ju ubiti ako vidi da je izišla iz kuće. Potom joj je istoga dana poslao više SMS-ova u kojima joj je poručio da će ju ubiti i da će zapaliti njezinu kuću.

- Glede odluke o izboru vrste i mjere kazne okrivljeniku, vijeće je cijenilo sve okolnosti, a osobito stupanj okrivljenikove krivnje (izravna namjera), jačinu ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra, odnosno okolnosti u kojima su djela počinjena i u kojima je okrivljenik živio u vrijeme počinjenja djela te usklađenost njegova ponašanja sa zakonom nakon počinjenja kaznenih djela. Ocijenjeno je kako će se svrha kažnjavanja ostvariti izražavanjem društvene osude zbog počinjenih kaznenih djela, jačanjem povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecajem na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenog djela i o pravednosti kažnjavanja uz omogućavanje okrivljeniku da se ponovno uključi u društvo - navodi se u obrazloženju presude.

Sudsko vijeće od olakotnih okolnosti na strani okrivljenika cijenilo je njegovo priznanje i djelomično namirenje obveze uzdržavanja, a od otegotnih okolnosti uzelo je u obzir njegovu kaznenu osuđivanost (zbog sudjelovanja u tučnjavi) kao i višestruku prekršajnu kažnjavanost (u pet navrata zbog prekršaja iz područja prometa).

Sandra Lacić
KRIV SAM ZA SVE
Nasilni je mladić sudskom vijeću rekao kako se smatra krivim za sve što mu se stavlja na teret i da mu je žao što je to napravio, kaje se. Bio je u istražnom zatvoru tri i pol mjeseca, te je rekao da je to na njega u dovoljnoj mjeri djelovalo, nakon toga se pridržavao mjera opreza koje mu je sud odredio. Živi s bakom, brine se o njoj, što god treba, on pomogne. Ima namjeru zaposliti se u svojoj struci kao bravar. Otac mu je pokojni, a majka u inozemstvu. Sud koji je izrekao kaznu smatra da će se djelomičnom uvjetnom kaznom zatvora može postići svrha kažnjavanja predviđena zakonom u smislu specijalne i generalne prevencije te odvratiti od budućih činjenja ovakvog ili nekog drugog kaznenog djela, odnosno da će se okrivljenik ubuduće kloniti takvog ponašanja.

Možda ste propustili...

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi