Osijek
PROBLEMA MOGU IMATI I ZDRAVE OSOBE

Oprezno: Za mnoge su nagle promjene opasnije od vrućina
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Liječnici kroničnim bolesnicima preporučuju da redovito uzimaju svoju terapiju

Vrućine kojima svjedočimo posljednjih dana rekordne su za ovo doba godine u cijeloj Europi, od Arktičkog kruga pa sve do Sjeverne Afrike. Snažni toplinski val prouzročio je porast temperatura znatno iznad prosjeka za lipanj u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stupnjeva. Čak se i nordijska Norveška ovih dana grije na 32,5 Celzijevih stupnjava, što je navodno najviša temperatura ikad zabilježenu unutar Arktičkog kruga u Europi.
Lipanjski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 Celzijeva stupnja niža od lipanjskog rekorda od 41 Celzijev stupanj.

I prije osvježenja koje nam je stiglo u petak navečer u Osijeku je bilo ekstremno vruće - upeklo je toliko da su specijalizirane aplikacije tvrdile kako je osjećaj vrućine +37 Celzijevih stupnjeva, no unatoč svemu grad nije bio posve pust. Svi koji nisu mogli izbjeći izlazak na vrućinu osvježavali su se vodom, kako onom iz vlastitih bočica, koje su ovih dana neizostavna oprema pri odlasku u grad, tako i na javnim slavinama, poput one kod spomenika Picassu, gdje smo primijetili građane kako se rashlađuju vodoskocima dragocjene tekućine. S druge strane, puno je lakše bilo onima koji su slobodni uživati na lijevoj obali Drave, na Kopiki, krijepeći se rashlađenim pićima u tamošnjim barovima.

I dok se u nastavku tjedna najavljuju grmljavinske oluje popraćene tučom i jakim vjetrom, u prvim se danima tjedna pred nama očekuju visoke temperature. Nažalost, zbog iznimnih vrućina broj poziva Hitnoj pomoći povećan je, ovisno o danu, za 30 do 40 posto, a povećan je, za 20 do 30 posto, i broj intervencija, otkriva nam voditeljica Medicinske službe županijskog Zavoda za hitnu medicinu, dr. Sunčica Prašnički.

- Najčešće se, naravno, javljaju kronični bolesnici, uglavnom srčani bolesnici starije dobi koji piju puno lijekova, dok kod plućnih bolesnika na probleme više od vrućina utječu promjene vremena kada imaju problema s tlakom - rekla je dr. Prašnički. Upozorava da problema znaju imati i zdrave osobe koje nemaju luksuz da tijekom dana borave u klimatiziranom prostoru.

Zbog svega navedenog u osječko-baranjskom ZZHM-u preporučuju kroničnim bolesnicima da redovito uzimaju svoju terapiju, da budu odjeveni u skladu s ovim vremenskim uvjetima u unutrašnjim i vanjskim prostorima te da izbjegavaju izlazak na otvoreno od 10 do 17 sati.

Ivan Alilović

Osvježenje za biljke i životinje


Vruće je i brojnim stanovnicima Zoološkog vrta na lijevoj obali Drave, koji ovih dana dobivaju osvježenje u obliku zaleđenog voća, povrća i mesa. Dakako, tu su i biljke koje vape za svakom kapljicom vode, a sve dok ne padne prava, obilna kiša, osvježavaju ih radnici Unikoma, koji posebnu pozornost poklanjaju zalijevanju zelenih površina i cvjetnih gredica. Poznato je kako neke biljke takvo razdoblje ne mogu preživjeti bez veće količine vode, pa se uz jutarnje obavlja i večernje zalijevanje.

Temperature utječu na cijene


Ljetna ponuda na tržnici raznovrsna je i prepuna svježeg voća i povrća, a vremenske (ne)prilike i tu su glavna tema razgovora. Tako i na pitanje o mogućem rastu cijena odgovaraju da će cijene biti sukladne s vremenskim uvjetima. Jake vrućine zahtijevaju dodatno navodnjavanje, što znači veće troškove koji vode k višim cijenama. Istovremeno, vrućine itekako utječu na prodaju. Prodavači se trude zadržati svježinu svoje robe, što nije nimalo lako. Većina kupaca, pak, stiže u ranojutarnjim satima kako bi izbjegla muke s vrućinama, a već nakon 9 sati promet je znatno slabiji. Ipak, tržnicu se u ovo vrijeme ne smije zaobići, jer tko bi ostao ravnodušan među svim tim bojama i mirisima? J.K.


 

Možda ste propustili...

NOVA PREREGULACIJA PROMETA U SREDIŠTU

Radovi do 16. prosinca, osigurani obilazni pravci

JELENA KOVAČEVIĆ & DOMAGOJ SUŠAC - UMJETNICI / PROFESORI / PARTNERI

Kad si umjetnik, onda si to 24 sata. Mi nikad ne dođemo kući s posla

KNJIGA I. ZAVRŠKOG I B. HRPKE

Kroz Narodnu zaštitu prošlo 5400 pripadnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana