Novosti
ZA UTORAK NAJAVLJENO NOVO POSKUPLJENJE, ČEKA SE POTEZ VLADE

Stiže nova odluka o cijeni goriva
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
U ponedjeljak bi se trebala održati telefonska sjednica Vlade posvećena mogućoj novoj intervenciji zbog najavljenog rasta cijena goriva. Podsjetimo da u u utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva i ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti. Prema neslužbenim informacijama HRT-a, eurosuper bi mogao stajati oko 16, a eurodizel i više od 16 i pol kuna. Eurodizel na autocestama trenutačno stoji 14,57 kuna po litri, a eurosuper 95 je 14,06 kuna. Litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama stoji 13,08 kuna, a osnovnog benzina eurosuper 95 je 13,50 kuna. Plavi dizel stoji 9,45 kuna po litri.

"Uvođenje vaučera za gorivo moguće je na jesen, ta mogućnost je otvorena, no Vlada još uvijek na raspolaganju ima i druge alate", rekao je krajem prošlog tjedna premijer Andrej Plenković. Najavio je da bi vaučere mogli dobiti građani s nižim primanjima.

S druge strane, čelnik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac najavio je da će u utorak ići u zatvaranje benzinskih crpki ako Vlada nešto ne poduzme. Udruga okuplja više od 60 malih trgovaca koji upravljaju sa stotinjak benzinskih postaja diljem Hrvatske. "Ako u utorak ne bude odluke koja je prihvatljiva za normalno poslovanje i nastavak poslovanja, mi smo odlučili ići u zatvaranje benzinskih crpki. Osam mjeseci krvarimo, iscrpili smo sve rezerve, prelamale su se razlike u cijeni…", rekao je Miljavac. Udruga malih trgovaca naftnim derivatima traži liberalizaciju cijena i uvođenje vaučera za socijalne kategorije. Ministar Filipović najavio je kako Vlada ima još prostora za smanjenje cijena kroz snižavanje trošarina. D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike