Novosti
KREĆE IZ OSIJEKA SVAKODNEVNO DO 29. KOLOVOZA

U Split noćnim vlakom
Objavljeno 3. srpnja, 2022.
Samo od najave sezonske linije prodano je dvije i pol tisuće voznih karata

Prvi sezonski noćni vlak iz Osijeka i Vinkovaca do Splita stigao je u subotu na splitski željeznički kolodvor s 83 minute zakašnjenja zbog tehničkih poteškoća u Zagrebu, a njime je u Split doputovalo tristotinjak putnika.Vlak će iz Osijeka i Vinkovaca do Dalmacije prometovati svaki dan do 29. kolovoza. "Posljednji vlak iz Osijeka prema Splitu išao je devedesetih godina te smo ovim projektom pokušali povezati cijelu kontinentalnu Hrvatsku. Tako smo povezali svih pet slavonskih županija prema Dalmaciji i omogućili hrvatskim građanima da na ovaj način mogu kvalitetno putovati željeznicom", rekao je pri dočeku vlaka predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Putnici u Split krenuli su s dvije lokacije - u petak u 20 sati iz Osijeka te iz Vinkovaca. Prometovalo se preko Bjelovara, jednim dijelom novoizgrađene pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno, te se u jednu kompoziciju spojili u Zagrebu. Ukić se ispričao putnicima i novinarima na kašnjenju, do kojega je došlo zbog poteškoća pri spajanja dvaju vlakova u Zagrebu. "Nadam se da ćemo te stvari otkloniti te da do takvih kašnjenja u budućnosti neće dolaziti", dodao je.

Prema voznom redu vlak će svakog dana polaziti iz Osijeka u 20 sati, a na krajnjem bi odredištu u Splitu trebao biti u 8.42 sata. Iz Splita će, pak, kretati u 22.06, a u Osijek bi trebao stizati u 11.36. Samo od najave sezonske linije do Splita prodano je dvije i pol tisuće karata, a prema odluci Vlade osobama u dobi do 19 godina prijevoz vlakom je besplatan.

Prvi su ovoseznoski vlak iz Osijeka, uz Željka Ukića, ispratili i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić te zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin. Lukić je kazao kako je ovo još jedna lijepa vijest iz Osijeka i Osječko-baranjske županije kad je riječ o prometu. "Istok Hrvatske ponovno će željeznicom biti povezan s Dalmacijom zahvaljujući čemu će naši sugrađani imati dodatnu mogućnost dolaska do jadranske obale. Put je nešto duži, no uz sve osigurane pogodnosti, poput restorana i vagona s ležajevima, on će ipak biti ugodniji", rekao je Lukić.

U vlaku iz Osijeka putnici mogu kupiti kartu za spavaći vagon, vagon s ležajima i vagon sa sjedalima, a u vlaku iz Vinkovaca za vagon s ležajima i vagon sa sjedalima, uz mogućnost prijevoza bicikala na relaciji Vinkovci - Split. U sastavu vlaka iz Osijeka bit će i vagon-restoran. Putnici mogu putovati i prema Šibeniku, uz presjedanje u Perkoviću. Djeca i učenici u vlaku se prevoze besplatno.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana