Novosti
PREDSJEDNIK ODGOVORIO NA KRITIKE I PONOVNO NAPAO PREMIJERA

Zoran Milanović oporbi: A što sam trebao napraviti u Madridu?
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Hrvatski predsjednik upitao je u petak višekratno "što sam to trebao napraviti" na samitu NATO-a u Madridu, nakon kritike desnog dijela saborske oporbe da je ublažio retoriku prema primanju Finske i Švedske u Savez.

NATO je ovoga tjedna na samitu u Madridu pozvao Finsku i Švedsku da se priključe Savezu, a Zoran Milanović već dugo smatra da to treba uvjetovati izmjenom izbornog zakona u BiH, iako kaže da načelno nema ništa protiv prijma tih dviju zemalja. Oporba je Milanoviću u četvrtak zamjerila što nije dovoljno oštro u španjolskoj prijestolnici promovirao svoj stav, uz optužbu zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić da se na neki način poigravao osjećajima i pravima Hrvata u BiH. Selak Raspudić je rekla kako bi "netko mogao postaviti pitanje - gdje si sada, frajeru". Lajtmotiv konferencije za novinare bila je upravo ta rečenica Selak Raspudić, koju je predsjednik citirao desetak puta. "Šta sam trebao napraviti, koji je prijedlog? Šta sam trebao reći? Kakav bi stav bio ispravan a da Selak Raspudić bude zadovoljna?" odgovorio je Milanović protupitanjem novinarima, koji su ga upitali je li mogao biti žešći: "Kako mislite, žešći? Blatiti Finsku i Švedsku, to nikad ne radim." Milanović je ponovio da je sada sva odgovornost oko primanja tih dviju zemalja na Hrvatskom saboru. "Ako im je to sporedna stvar, onda ništa od toga", rekao je novinarima.

"Hrvatski sabor još nije rekao ‘bacamo oružje, bacamo sve instrumente koje imamo, to što se događa s našim sunarodnjacima i drugima u BiH, to je nebitno, nas zanimaju Finska i Švedska, samo da je njima dobro, a ovo što bude, bude", nastavio je hrvatski predsjednik. Na pitanje hoće li, kao što je rekao, "progoniti kao grešne duše" one u Saboru koji će glasati za ulazak Finske i Švedske, istaknuo je da njegova poruka prije svih ide premijeru Andreju Plenkoviću, koji je 23. lipnja u Bruxellesu propustio priliku da se Bosnu i Hercegovinu, kao i Ukrajinu i Moldaviju, "ugura u status kandidata". "Ne može Ukrajina dobiti status kandidata preko noći a da se BiH ostavi po strani", nastavio je predsjednik i naglasio da mnogi u istočnoj Europi tako misle, ali opravdavaju se rečenicom "Pa znaš kakva je situacija.". Plenković je to propustio napraviti, jer se "prepao", to je mišljenje više europskih čelnika, dodaje Milanović. H
”MI RADIMO OZBILJAN POSAO, ON ŠTETI”
Na pitanje je li Hrvatska talac odnosa premijera i predsjednika RH, Andrej Plenković je u petak novinarima uzvratio kako je “razlika ogromna”. “Mi radimo ozbiljan posao, on šteti - i to je razlika”, ustvrdio je premijer. “Ako netko koristi takve riječi, vrijeđa ministra, vrijeđa premijera, vrijeđa Vladu, nemamo mi tu što puno komunicirati. Stvari su to skroz jasne. Mi smo tu za hrvatske građane i hrvatske interese, a za koga je on tu, ja to ne znam”, rekao je Plenković. Milanovića je prozvao da je “snizio političku kulturu, a divljaštvo, primitivizam i uvrede učinio normalnim”. “On je negativan primjer koji je, nažalost, snizio i porušio sve što se moglo porušiti na političkoj sceni”, ustvrdio je premijer.

Možda ste propustili...