Regija
U NAJOKUĆNICI PEČEKOVIH

Imaju sto vrsta biljaka i drveća
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
Dvorište uređuju trideset godina, raspored su planirali prema stablima, koja su prvo posadili
ORAHOVICA



Obitelj Peček iz Čačinaca dobitnik je nagrade za najljepšu okućnicu općine Čačinci na netom završenom natječaju. Više od stotinu vrsta biljaka i drveća posloženo je s osjećajem, ljubavlju i razlogom.



- Ja zapravo živim uz drveće i biljke jer sam po struci šumar. Odmalena sam privržen prirodi, tako da je sve ovo što radim kao hobi zapravo dio mene i mog života - kaže Mirko Peček.

- Briga je cjelogodišnja jer, naravno, ne cvate i ne raste sve u isto vrijeme, zapravo cijelu sezonu u dvorištu imamo cvijeća. Redovita je tu košnja, zalijevanje, posebno sada kada su vrućine velike. U našem dvorištu ima stabala, grmova, trajnica i kompletno to formiranje traje godinama. Stabla su stara više od 20 godina i ona su bila prvo što sam posadio, a prema njima smo radili raspored cijelog dvorišta. Tako imam veliki tulipanovac, orah, javor, kavkasku jelu, bijelu i roza magnoliju, brezu, japansku jabuku, tuje i pačemprese, liburnum i još puno toga plus jako puno vrsta cvijeća, što u samom dvorištu što na balkonima - govori Mirko o svom arboretumu.

- Pa čovjeku laska kada dobije ovakvo priznanje, ali drago mi je prije svega za naše mjesto i općinu, jer kada ljudi prolaze Podravskom magistralom pa vide da u Čačincima ima lijepih dvorišta, i samo mjesto dobije na važnosti. Ima u Čačincima i u cijeloj općini jako lijepih okućnica, svatko uredi onoliko koliko i kako može i to treba cijeniti. Pozivam sve svoje sumještane da se okuraže i prijave se. Evo, ove godine ocjenjivala je vrhunska struka i uz to što dođu, pogledaju i kažu svoje mišljenje, sve to ima i savjetodavni karakter, što je jako važno i korisno – kaže Mirko Peček te naglašava kako u brizi o dvorištu sudjeluje cijela obitelj.

- Ponajviše radimo supruga Marijana i ja, ali uvijek uskoče kći Mirta, koja je trenutačno na studiju, i sin Mislav. Svatko radi ponešto i daje komadić sebe u ovu našu lijepu prirodnu priču, i to je zapravo najveće bogatstvo svega – zaključuje Peček.

Vladimir Grgurić
Holander i ruža
Mirko ima i osobito mu drage biljke

- Meni su posebno dragi holander i ruža, koji su stari više od 30 godina, i to je još moja pokojna majka sadila kada smo sve počeli. Cijelo ovo vrijeme obje te biljke uspjele su se sačuvati. Čak i kada smo stavljali ploče u dvorište, nismo ih micali i ostale su neokrznute, i zato imaju veliku sentimentalnu vrijednost - kaže Mirko.

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike