Kultura
MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI U OSIJEKU

Nove paradigme sreće na 28. Slavonskom biennalu
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
Natječaj za sudjelovanje na izložbi otvoren je do zaključno 30. rujna 2022., a izložba će biti otvorena u prosincu u MLU

Organizacijski odbor Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku objavio je natječaj za sudjelovanje na izložbi 28. Slavonski biennale, skupnoj žiriranoj izložbi na kojoj se predstavlja suvremena vizualna umjetnost u izboru ocjenjivačkog suda. Ove godine izložba nosi naziv "Nove paradigme sreće - od osječke dade do suvremenog kaosa". Ocjenjivački sud čine: dr. sc. Miško Šuvaković, predsjednik, Miran Blažek, dr. sc. Olga Majcen Linn, Darko Šimičić i Valentina Radoš, kustosica izložbe.Fantazija je moguća


- Zadatak je "jednostavan": proizvesti paradigme sreće između dvaju virusnih pandemijskih valova, u vremenu još jednoga europskog brutalnog rata, hodajući prostorima lokalnih/globalnih ekonomskih kriza, otkrivajući društveni autizam, skrivene paranoje i kolektivne shizoanalize. Čini li se mogućim naći novu paradigmu sreće? Ako je n-e-m-o-g-u-ć-e pronaći ju, tada ju treba proizvesti usprkos psihoanalitičkim traumama, pukotinama kognitivnih arhitektura i totalnih ekoloških entropija. Izložbom treba pokrenuti premještanja predmeta, postavljanja situacija i izvođenja događaja koji anticipiraju, sugeriraju ili, možda, ostvaruju afekte sreće. Intenzitete koje treba tjelesno osjetiti. Intenzitete može proizvesti svaka dobro tempirana umjetnička akcija: novim digitalnim medijima, tjelesnim ili bihevioralnim performansom izvan ili usred javnog prostora, zamrznutom ili odmrznutom fotografijom, participatornim učincima u gradskim kvartovima, aproprijacijom aktualnih ili brisanih povijesnih tragova, neočekivanim slikarskim obratom, didaktičkim ili antididaktičkim lecture performansom, ubrzavanjem razlika ili prizivanja duhova, odnosno kulturalnim taktičkim medijima. Izložba treba omogućiti da je svaka direktna ili potisnuta fantazija moguća, otjelotvorena i bačena u stvarni svijet. Je li sreća susret licem u lice s vrtoglavicama, lebdenjima, klizanjima, pomicanjima, nepodudaranjima i izazivanjima svijeta kao scene stvarnog života na kojoj se igra paradigma nove moguće ili nemoguće sreće? Izazov! - kaže Miško Šuvaković.

Za natječaj se mogu prijaviti isključivo radovi nastali nakon 1. srpnja 2020. Natječaj je otvoren od objave do 30. rujna 2022. Izložba će se održavati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku od prosinca 2022. do veljače 2023. Sve informacije i pravila za održavanje izložbene manifestacije Slavonski biennale potražite na www.mlu.hr ili na www.facebook.com/Slavonski-biennale-112136927237519. Radovi se obvezno prijavljuju u digitalnom obliku. Autor vizualnog identiteta 28. Slavonskoga biennala je Igor Kuduz.

Ugroza pa rat


- Slavonski biennale žirirana je izložba koja se od 1968. održava u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Ta činjenica manifestaciji daje određenu ozbiljnost tradicije, a kalendarski ritam bijenalnog održavanja zahtijeva jasno ishodište u trenutku i pozoran pogled u budućnost. Dvadeset osma inačica ove manifestacije održava se glavnim dijelom u 2022., u godini specifičnoj po tome što je pandemijska ugroza naizgled preko noći zamijenjena ponovnim ratnim razaranjima na tlu Europe. Prepoznajući globalna gibanja kao polaznu točku u tumačenju naslova Nove paradigme sreće, podnaslov pak fokusira mjesto održavanja, kulturološko i geopolitičko ishodište Slavonskog biennala - od osječke dade do suvremenog kaosa. U kolovozu 1922. u kinodvorani nekadašnjeg hotela Royal u Kapucinskoj ulici ovoga našeg omanjeg grada na rubu Europe održana je Dadaistička matineja, koja je instantno povezala ovdašnje kulturne tijekove s avangardnim težnjama daleko većih sredina. Danas, jednako kao i u prošlom stoljeću, nužno je i očekivano dokazati da umjetnost može i mora biti vezivo u komunikacijskim sistemima suvremenosti. U svijetu u kojem je apsurd postao mainstream i stvarnost nepovratno virtualna postavljamo pitanje kako i gdje pronaći novu paradigmu sreće kojoj ćemo težiti i po kojoj ćemo željeti živjeti. To je ujedno i pitanje koje postavljamo umjetnicima/umjetnicama koji/koje se prijave za sudjelovanje na ovoj izložbi - kaže kustosica Valentina Radoš.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Ansambl Antiphonus oduševio nastupom uz Concerto dei venti

2

PROJEKT ART ZAGREBA, UDRUŽENJA UKRAJINSKIH GALERISTA I PLATFORME SOS UKRAJINA

Terra Ukraina: Radovi koji su nastali tijekom ruske agresije

3

“POTRAGA ZA BESMRTNOŠĆU”

Dvodnevni 17. festival fantastike Liburnicon