Osijek
OKRUGLI STOL ZAJEDNICE POVRATNIKA OBŽ

Akcija koja je otvorila vrata povratka kućama
Objavljeno 1. srpnja, 2022.

Blokada - najveća pobjeda prognanika moto je tribine Zajednice povratnika OBŽ koju su, kaže predsjednik Branko Pek, organizirali kako bi podsjetili na uspjeh koji je u ratu postignut kada su prognanici blokirali UNPROFOR. Među sudionicima okruglog stola bili su tadašnji povjerenik Vlade za Baranju Marko Kvesić i nekadašnja pročelnica osječkog ureda koji se bavio prognanima Nada Arbanas. Pek je podsjetio na događaje od 1. srpnja do 16. kolovoza 1994., na tri pobjede prognanika u to doba.

- Nije bilo lako, suprotstavili smo se kao goloruki narod međunarodnoj vojnoj sili. Blokada UN-ovih snaga trajala je 46 dana, a ukupno je sudjelovalo više od 150.000 ljudi. Imali smo logističku podršku radnih organizacija i pojedinaca koji su nam nesebično pomagali da provodimo blokadu po 24 sata dnevno - priča Pek dodajući kako je UNPROFOR nakon 30 dana, kada su osjetili da prognanici ne posustaju, započeo pregovore.

- Prekinuli smo blokadu nakon što je s hrvatskom Vladom potpisano da će UNPROFOR završiti svoj mandat i da nastavlja kao UNCRO i nakon toga kao UNTAES, što je završilo mirnom reintegracijom. To je najveća pobjeda hrvatskih prognanika. Druga je što smo hrvatskom vojnom i državnom vrhu dali vjetar u leđa da odlučnije krenu u akcije Bljesak i Oluja, a treća što smo 95 posto prognanika vratili kući, što se nikada nigdje nije dogodilo - zaključio je Pek. D.Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike