Regija
VINKOVAČKI DILJ D.O.O. PROSLAVIO PRVIH 100 GODINA

U najsuvremenijoj tvornici crijepa i opeke fokusirani su na energetsku učinkovitost
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
VINKOVCI



Svečanom akademijom u dvorani GK-a "Joza Ivakić" obilježeno je 100 godina rada jedne od najvećih tvornica crijepa u regiji, vinkovačkog Dilja d.o.o., koji posluje u sklopu Nexe grupe. Uz prigodni šestominutni film o povijesti vinkovačkog proizvođača crijepa, predstavljena je i upravo tiskana monografija "Naših prvih 100. Za vrijednosti koje traju" dvojice vinkovačkih povjesničara, mr. Zlatka Virca i prof. Vladimira Čirića, te prvog čovjeka Dilja, dipl. ing. Dražena Ivezića.



Dilj Vinkovci osnovan je 1922. i bavi se proizvodnjom crijepa te u tvornici Slavonija IGM u Našicama proizvodnjom opeke. Krajem 2009. godine Dilj otvara novu tvornicu crijepa velikog formata, Slavonka. U Tvornici opeke Slavonija IGM Našice Dilj proizvodi klasični, pregradni i stropni program. Danas tvrtka zapošljava oko 320 radnika. Brojnim investicijama u posljednjih desetak godina tvrtka je dosegnula razinu kvalitete koja zadovoljava sve europske norme te posjeduje najmoderniju tehnologiju za proizvodnju vrhunskog crijepa i cigle.

Dražen Ivezić podsjetio je kako se od rimskih vremena na ovom prostoru izrađuju opekarski proizvodi, što je znak da ovdje postoji pogodna sirovina.

- Činjenica da se taj proizvodni proces u raznim oblicima obavlja do danas govori o tradiciji i da su s koljena na koljeno stvarali i prenosili znanja. Prije točno 100 godina u Vinkovcima je otvorena tvornica u kojoj je proizvodnja crijepa postavljena kao industrijski proizvod. Malo je tvornica i industrija koje su doživjele stotu. Dilj je u sklopu Nexe grupe stabilno poduzeće, koje radi punim kapacitetima, izvozimo i u ovom trenutku fokusirani smo na projekte energetske učinkovitosti i proizvodnje iz obnovljivih izvora koji su financirani sredstvima EU-a. Kao baštinici tradicije proizvodnje crijepa imamo zadatak nastaviti razvijati poslovanje, ulagati u ljude, jer to dugujemo prijašnjim generacijama i dugujemo onima koji će doći nakon nas. Moramo omogućiti ljudima da se vrate, a nekim drugima da ne odu. Ovih 100 godina industrije naših je prvih 100 godina – rekao je Dražen Ivezić koji je u Dilju proveo cijeli radni vijek obnašajući brojne dužnosti.

Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe, prisjetio se vremena kada im je predloženo preuzimanje Dilja u koji je valjalo puno investirati, a brinulo ih je i to što u Nexe grupi nisu imali nikakva iskustva s proizvodnjom crijepa.

- Učili smo i naučili, i danas imamo najsuvremeniju tvornicu crijepa u ovom dijelu Europe – rekao je Ivan Ergović. Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike