Regija
U VRTIĆIMA PREMALO MJESTA

Slatinskom Zeki područni objekt u Stublovačkoj
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
Projekt vrijedan 10.944.000 kuna osigurat će još 160 upisnih mjesta za djecu vrtićke dobi
SLATINA



Unatoč neprekidnim ulaganjima Grada u predškolski odgoj i obrazovanje na slatinskom području, zbog nedovoljnih kapaciteta gradski Dječji vrtić Zeko i privatni Dječji vrtić Suncokret ne mogu zadovoljiti potrebe smještaja i skrbi predškolske djece na području grada.



U razdoblju od 1994. godine DV Zeko borio se s nekoliko problema, među kojima su najveći bili prekapacitiranost vrtića u odnosu prema prostoru, broj djece i djelatnika i slaba opremljenost. Budući da je svake godine ostajalo neupisano tridesetak djece, 2004. godine pokrenuta je dogradnja vrtića radi proširenja postojećih kapaciteta, pa je vrtić dobio dvije sobe dnevnog boravka i sportsku dvoranu s pratećim sadržajima. Sada, međutim, ni to nije dovoljno. Ove godine na listi čekanja na upis u DV Zeko bilo je pedesetero djece, od kojih tridesetak jasličke dobi. Zato je počela dogradnja zgrade jaslica, pa će problem biti djelomično riješen, ali ostaje problem neupisane djece vrtićke dobi.

Zato je Grad Slatina u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine GRAS prijavio projekt "Izgradnja i opremanje područnog objekta Dječjeg vrtića Zeko u Slatini". Projekt je prijavljen na prvi Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, koji je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021. - 2026.

Svrha je toga poziva, odnosno njegov specifični cilj, osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a upravo je to i cilj prijavljenog slatinskog projekta vrijednog 10.944.000 kuna, uz predviđeni intenzitet potpore 100 posto.

Odobrenjem i realizacijom toga projekta namjerava se zadovoljiti potreba za povećanjem upisnih kapaciteta djece jasličke i vrtićke dobi na području grada Slatine. No s obzirom na to da uvjeti na postojećoj lokaciji Dječjeg vrtića Zeko ne dopuštaju dodatno proširenje, pronađena je lokacija za izgradnju i opremanje područnog objekta Dječjeg vrtića Zeko na izdvojenoj lokaciji u Stublovačkoj ulici u Slatini, na kojoj je omogućena izgradnja ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje prema urbanističkom planu.

Tako je predviđeno da će se tim projektom izgraditi i opremiti područni objekt Dječjeg vrtića Zeko s kuhinjom, kapaciteta osam dnevnih boravaka, što će povećati dostupnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno povećati broj upisnih mjesta na području grada Slatine za 160 djece.

Petar Žarković
ZNATNO SMO ISPOD NORMI EU-a
– Europska unija postavila je ciljeve prema kojima bi stopa sudjelovanja u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju (RPOO) trebala biti 33 posto kod djece jasličke i 90 posto kod djece vrtićke dobi. Grad Slatina, kao i RH, znatno su ispod tih postavljenih ciljeva te će provedba predloženog projekta osigurati veću stopu sudjelovanja djece u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju – istaknula je pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Anita Rastija.

Najčitanije iz rubrike