Osijek
KAKO FERIT VIDI 2026. GODINU

Stručnjaka nema dovoljno, a tržište ih traži sve više
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
Očekuje se dolazak novih IT tvrtki, zbog čega će manjak stručnog kadra postati još izraženiji

Na području Osječko-baranjske županije 213 je tvrtki, s nešto više od tisuću zaposlenih, u 2020. godini za osnovnu djelatnost imalo računalno programiranje. U odnosu prema godini prije te su tvrtke prosječno ostvarile dvoznamenkast rast u svim sektorima - od broja zaposlenih (za 42 posto), prihoda (29 posto), netodobiti (55 posto) do izvoza (45 posto). Rast IT sektora u Osijeku nadomjestio je gubitak industrijskih radnih mjesta i zaustavio trend iseljavanja stanovništva.
Neki su to od podataka koji su se čuli na jučerašnjem javnom predstavljanju studije "FERIT i Osijek 2026. - potrebe tržišta rada u području elektrotehnke, računarstva i informacijskih tehnologija u razdoblju 2022. - 2026.". Ta je studija izrađena s ciljem strateškog planiranja broja upisnih mjesta u studijskim programima FERIT-a, usklađivanja broja upisnih mjesta po smjerovima s potrebama tržišta rada te strateškog planiranja razvojnih radnih mjesta i prostornih resursa FERIT-a.

- Ulaganje u nove inženjere ne može dati trenutne rezultate, jer magistre obrazujemo pet godina, prvostupnike tri godine. Upravo zato trebamo dovoljno rano planirati i na vrijeme reagirati. U tome imamo podršku i Sveučilišta, lokalne samouprave, ali i resornih ministarstva i Vlade RH, koji imaju sluha za naše potrebe, kako bismo dodatno povećali i našu prepoznatljivost i produktivnost, ali i kako bismo se internacionalizirali privlačenjem stranih studenata - izjavio je u uvodnoj riječi Tomislav Matić, dekan FERIT-a.

Studija je pokazala kako se na tržištu do 2026. godine, u odnosu prema 2021., može očekivati rast broja potrebnih stučnjaka koji će diplomirati na tom fakultetu od 162 posto. FERIT je proveo anketu među 74 lokalne tvrtke, različitih djelatnosti, koje zapošljavaju gotovo šest tisuća djelatnika.

- Uz rezultate istraživanja, koji nagovještavaju velik nedostatak stručnjaka u IT industriji u sljedećem petogodišnjem razdoblju, raspolažemo i neslužbenim informacijama o najavi dolaska novih IT tvrtki u Osijeku, čime će nedostatak stručnog kadra u tom sektoru postati još veći - izjavio je Matić.

Naposljetku evo i odgovora kako FERIT vidi 2026. godinu - rad na jednoj lokaciji, u novoj zgradi, dakle uz dovoljno kapaciteta (ljudskih i prostornih) za podizanje upisne kvote do razine koja tržištu treba.

Dario Kuštro

TO VIŠE NISU ZANIMANJA BUDUĆNOSTI


Predstavljanje studije poslušala je i Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. "Kada govorimo o ICT-iju, govorimo o svijetu koji je najpropulzivniji. Drago mi je da je velik interes za Osijek, koji na cijelom istoku Hrvatske kreira kadar za ovakva zanimanja. To više nisu zanimanja za budućnost, kao što se to nekada govorilo, nego su to zanimanja koja su danas prijeko potrebna i tražena", rekla je ministrica. Sudionike je pozdravio i Mato Lukić, zamjenik župana, a Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika, bio je u dvostrukoj ulozi, domaćina i gosta. On je, naime, zaposlenik FERIT-a, a dužnost u gradskoj upravi obnaša volonterski.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike