Magazin
NIKOLINA BRNJAC MINISTRICA TURIZMA I SPORTA

Bez adekvatne plaće i uvjeta nema kvalitetnog djelatnika
Objavljeno 2. srpnja, 2022.

Izgledno je da će ova turistička sezona nadmašiti onu rekordnu iz 2019. godine prema kojoj stremimo. Što se krije iza uspješne sezone, kako se nosimo s nedostatkom radne snage i inflacijom, u intervjuu tjedna Media servisa otkrila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.



- Sada smo na otprilike 94 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, i oko 84 posto po dolascima. Najviše nam dolaze gosti iz Njemačke, zatim domaći gosti, potom gosti iz Austrije, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva, a sad je i SAD tržište koje se vraća, dok je najviše noćenja ostvareno u Istarskoj županiji, Primorsko-goranskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj i ono što nas posebno veseli i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja se oporavlja nakon pandemijske godine.

Jesu li ove brojke puka sreća, ili je rezultat truda i strategije?

- Mi smo zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom išli ciljano na tržišta, ciljano smo prezentirali. Vidjeli smo što su gosti za vrijeme pandemije tražili, mijenjali svoje navike. Žele održivije destinacije i moramo se svi okrenuti tome. Tome ide i naša strategija.

Nakon pandemije, napokon se oporavlja i event industrija, pa se na velika vrata vraćaju festivali, primjerice INmusic, Ultra, a u Split stiže i novi festival Fusion:

- Svakako da su nam festivali dobrodošli, i svi smo jedva dočekali nakon ovih pandemijskih godina da nam se vrate takva događanja. Naše Turističko vijeće i HTZ i mi u Ministarstvu vodit ćemo računa da su takva događanja i u predsezoni i postsezoni. Isto kao i sportska događanja. Znači to su sve nama nužna i vrlo važna događanja koja nam svakako dodatno potiču turističku ponudu i, naravno, dolazak turista.

Hoće li nedostatak radne snage ugroziti ovogodišnju turističku sezonu?

- Poslodavci i svi ozbiljni hotelijeri i hotelske kuće na vrijeme su se počeli pripremati za radnu snagu, počevši od dodatne 13. plaće, zapošljavanja kroz cijelu godinu, stipendiranje koji Ministarstvo provodi. Prvu stvar što smo napravili, podigli smo stipendije za naše učenike ugostiteljskih zanimanjima na 2000 kuna. Samo uz adekvatne uvjete, uz adekvatnu plaću imat ćete kvalitetnog djelatnika.

Dok se veselimo rekordnoj turističkoj sezoni, teret nam je rekordna inflacija. Brnjac napominje da je to problem svih destinacija:

- Gledali smo istraživanja Eurobarometra, ljudi žele putovati, žele putovati upravo na održive destinacije, žele putovati na destinacije koje vode računa o svom okolišu, koje vode računa o svojim lokalnim zajednicama, i čak su voljni više izdvojiti. Tako da o svemu tome moramo voditi računa i ja apeliram još jedanput i na lokalne zajednice da se uključe, jer ćemo imati uskoro i našu strategiju razvoja održivog turizma u javnom savjetovanju. (MS/Andrea Marić)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim