Sport
DIEGO HERNANDEZ BARRIUSO

Učim hrvatski, putujem, uživam i želio bih što duže ostati ovdje
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Real Madrid ili Barcelona? Svejedno mi je, ne gajim osjećaje prema tim klubovima

U igračkom kadru NK-a Osijek, koji se u Sv. Martinu punom parom priprema za novu sezonu, nalazi se sedam igrača koji imaju putovnice drugih zemalja, a jedan od njih je i Španjolac Diego Hernandez Barriuso ili kraće Barri.



Španjolac će u rujnu napuniti 26 godina, a u redove bijelo-plavih stigao je iz trećeligaša Badajosa u veljači ove godine po "žurnom postupku". Tada je u Osijeka zavladala kriza u veznom redu koji su napale ozljede. Izvan stroja bili su Darko Nejašmić i Vedran Jugović, pa je trener Nenad Bjelica ostao na samo jednom rješenju za poziciju zadnjeg veznog te je bio prisiljen krenuti u akciju dovođenja novog igrača. Izbor je pao na Barrija, ali trebala su proći tri mjeseca kako bismo ga vidjeli na djelu u nekoj natjecateljskoj utakmici. Tek u posljednja dva kola prošlog prvenstva Bjelica mu je dao priliku, a Barri je pokazao kako ga se možda i češće moglo koristiti.

Uživa u Osijeku


Uskoro će proći pola godine otkako je postao "lega", pa je zgodno čuti Diegove dojmove o Osijeku kao gradu i klubu.

- U Osijeku se osjećam baš dobro. U klubu sam odlično primljen od suigrača i svih ostalih, a što se grada tiče, Osijek je lijep grad s vrlo toplim ljudima. Baš sam zadovoljan ovdje - rekao je Barri.

Inače, već polako govori hrvatski jezik, što je lijep pothvat s obzirom na malo vremena koje je imao na raspolaganju za učenje. Već i to govori o kakvom se profesionalcu radi, jer bio je nemali broj inozemnih igrača koji su došli u Osijek i otišli iz njega, a da nisu naučili ni riječ našeg jezika.

- Jezik učim polako preko interneta, pomažu mi i suigrači te ljudi iz kluba, a kad se vratimo s priprema, krenut ću u potragu za učiteljem hrvatskog jezika.

Kakvim tempom uči naš jezik, možda će naš sljedeći razgovor biti vođen na hrvatskom. Inače, Španjolac ima još jedan hobi. Voli putovati i upoznavati nove krajeve, pa sada ima priliku pobliže se upoznati s Hrvatskom, Slavonijom i Baranjom, te susjednim zemljama.

- Odmor između dvije sezone iskoristio sam za boravak na hrvatskoj obali. Zajedno s djevojkom prošao sam mini-turneju po Jadranskom moru jer smo u desetak dana obišli područje od Rovinja do Splita. Putovali smo malo i po Slavoniji, a skoknuli smo do Beograda i Budimpešte. Obišli bismo i više, ali moje je vrijeme ograničeno zbog treninga i utakmica, ali ćemo nastaviti putovati po Hrvatskoj i okolici kad god za to budemo imali mogućnost.

Diego ima još jednu posebnost koju nosi u sebi a njome je izazvao nemalo iznenađenje kada ju je otkrio. Pitali smo ga za koji klub, naravno osim NK-a Osijek, navija. Odgovor koji je dao bio je sve samo ne očekivan.

- Uvijek navijam za klub u kojemu igram. Dakle, Osijek je u ovom trenutku moj izbor. Kao mali navijao sam za Salamancu u kojoj sam rođen, ali taj klub u tom obliku više ne postoji. Ugašen je, pa otad ni ja više ne navijam ni za koga posebno. Volim nogomet, a ne klubove.

Real ili Barcelona? Nismo se dali...

- Svejedno mi je. Ne gajim posebne osjećaje ni prema jednom od ta dva kluba.

Zanimljiv mladić, nema što.

Želio bi više igrati


Vratimo se mi Osijeku. Pripreme koje bijelo-plavi upravo završavaju u Sv. Martinu bile su naporne. Kako ih je podnio Diego koji je među bijelo-plave ipak stigao s trećeligaške razine.

- Intenzitet rada je jači i veći od onog s kojim sam se susretao u Španjolskoj. No, nije mi se bilo teško priviknuti jer sam prošao klubove Prve i Druge španjolske lige. Nešto više vremena trebalo mi je za prilagodbu na način igre koji se preferira u HNL-u, ali sada je i to iza mene. Teške su bile ove pripreme ne samo za mene već za sve nas, no svi smo svjesni kako sada pravimo temelje za sezonu koja će biti bogata utakmicama.

U toj novoj sezoni Barri se nada kako će dobiti više prostora za pokazivanje svog nogometnog znanja iako mu do više minuta na terenu neće biti lako doći s obzirom na konkurenciju koja vlada u veznom redu. Jasno, nema se namjeru predati bez borbe.

- Dosad sam malo igrao, ali prilikom dolaska u Osijek objašnjeno mi je zbog čega me se dovodi. Došao sam pomoći koliko god je to u mojoj moći, ali sam proljetos dugo morao čekati svoj trenutak i na koncu je on došao. Svjestan sam kako trebam biti strpljiv i nametati se kroz rad na treninzima.

Nova sezona je pred vratima, do njezina početka ostalo je još 16 dana. Osijek će u njoj opet pucati na visoke kote na tri bojišnice (prvenstvo, UEFA Konferencijska liga i hrvatski Kup, nap. a.), a zanimljivo je čuti kako Diego gleda na klupske, ali i osobne izazove koje će donijeti nova natjecateljska godina.

- Što se mojih osobnih ciljeva tiče, oni su skromni. Želim samo više igrati te na taj način pomoći ispunjavanju klupskih ambicija. One su visoke, u prvenstvu ćemo ciljati bolji plasman od prošlosezonskog, ali osobno pravim izazovom smatram nastup na europskoj sceni. Dosad u karijeri nisam imao priliku igrati u europskim kupovima, a nadam se kako ću s Osijekom imati priliku zaigrati i u skupinama Konferencijske lige - zaključio je Diego Hernandez Barriuso, veznjak NK-a Osijek.

Posve je razumljivo što je Diego naglasio europske utakmice kao prioritet. Naime, što duži boravak Osijeka na europskoj sceni donijet će vrlo zgusnut raspored u kojemu će trener Nenad Bjelica koristiti veći broj igrača, a Barri u tome vidi svoju priliku za dobivanje više minuta provedenih na terenu.

Dalibor Keler
JOŠ NAJMANJE GODINA UGOVORA
Diego Barri u Osijek je stigao kao slobodan igrač iz španjolskog trećeligaša Badajosa. Najdalje što je dogurao u karijeri bile su B-momčadi španjolskih prvoligaša Getafea i Celte Vigo te drugoligaš Albacete. Dugo nismo imali pravi uvid u njegove igračke mogućnosti, ali utakmica protiv Gorice u posljednjem kolu prošle sezone pokazala je kako je zanimljiv materijal. U tom susretu bio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji Osijekov pojedinac. Tijekom priprema u Sv. Martinu nastavio je gdje je stao u Velikoj Gorici, ali još uvijek ga čeka težak put do proboja u prvu momčad jer mu na njemu stoje Jugović, Nejašmić, Žaper i Brlek prije svih. No u početku sezone bit će gust rasporeda utakmica, pa će Barri u njemu vjerojatno dobiti priliku za igru. Inače, ugovorom je za NK Osijek vezan do sljedećeg ljeta s opcijom produženja na još dvije godine.

Možda ste propustili...

SPLITSKI KLUB IMA NOVOG PREDSJEDNIKA

Iz Presoflex gradnje iz Požege na čelo Hajduka

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

Najčitanije iz rubrike