Novosti
STUDENTI IZBORILI IZMJENE PRAVILA O DOHOTKU

Limit na poreznu olakšicu
raste s 15 na 24 tisuće kuna
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Po sadašnjem zakonodavstvu je za studente neoporezivo sve što ostvare svojim radom do iznosa od 63 tisuće kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da će se porezni limit na dohodak za uzdržavane članove do kojeg može biti porezna olakšica podići s postojećih 15 tisuća na 24 tisuće kuna. To je prethodnih dana i najavljivano, nakon što je uslijedilo više zahtjeva za izmjenom Zakona o porezu i povećanje poreznog limita za studentski rad.



"Sukladno s prijašnjim razgovorima, ali i analizama Ministarstva financija, zajedno s Ministarstvom obrazovanja i znanosti, predložit ćemo da se u Zakonu na porezu na dohodak poveća limit s 15 tisuća na de facto 24 tisuće kuna", izjavio je Marić nakon sjednice Vlade. Naime, pojasnio je, 24 tisuće kuna predstavlja umnožak osnovnog osobnog odbitka, koji iznosi četiri tisuće kuna, s brojem šest. "Svi dohodci koji se ostvare do 24 tisuće kuna u jednoj godini i dalje omogućavaju da osoba bude nekom drugom, roditelju ili kome god, uzdržavani član", istaknuo je Marić, dodajući da je prag prvi put povećavan s 13 na 15 tisuća kuna u prvom krugu porezne reforme. Mjera je i plod inicijative Hrvatskog studentskog zbora da se studentima koji rade podigne porezni limit do kojeg roditeljima mogu biti porezna olakšica.

Osim ovog četvrtka, Marić se s predstavnicima studenata sastao i prošlog tjedna, a izvijestio je da je dijalog bio vrlo konstruktivan. Bez obzira na to kada će novi zakon biti usvojen u Hrvatskom saboru, odnosit će se na cijelu 2022. godinu, pa studenti ne gube mogućnost rada tijekom ovogodišnje turističke sezone po novim odredbama, najavio je Marić, dodavši i da će roditelji koji su možda "skinuli" dijete s porezne kartice imati mogućnost vratiti ga kao uzdržavanog člana. Također je napomenuo i da se ova mjera ne odnosi samo na studente, već sve uzdržavane članove obitelji, što primjerice mogu biti i umirovljenici ili bilo koja treća osoba, a u segmentu onog što se u sustavu Zakona o porezu na dohodak naziva uzdržavani član.

Inače, po sadašnjem zakonodavstvu je za studente neoporezivo sve što ostvare svojim radom do iznosa od 63 tisuće kuna - što uključuje postojećih 15 tisuća kuna, uvećanih za cjelogodišnji osnovni odbitak od 48 tisuća kuna. Sada bi taj neoporezivi iznos za studente porastao na 72 tisuće kuna, izjavio je Marić.

Najavu povećanja spomenutih limita za porezne olakšice pozdravila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. "Ovo je još jedan dokaz da Vlada kontinuirano i sustavno poduzima sve mjere kako bi proces zapošljavanja radne snage u sektoru turizma i ugostiteljstva bio što učinkovitiji. Nakon digitalizacije procesa zapošljavanja sezonskih radnika, čime se ubrzao proces prijave stranih radnika, povećanjem poreznog limita za studente povećavaju se mogućnosti za zapošljavanje većeg broja mlade domaće radne snage, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada i postoji najveća potražnja", stoji u pisanoj izjavi ministrice Brnjac.

Ministrica je dodala da, iako je spomenuta mjera za sektor turizma iznimno važna, dugoročno rješenje izazova radne snage vidi se kroz razvoj cjelogodišnjeg turizma, koji će onda potaknuti i cjelogodišnje zapošljavanje.

Igor Bošnjak
Roditelji koji su “skinuli” dijete s porezne kartice imat će mogućnost vratiti ga kao uzdržavanog člana

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna