Crna kronika
POLICIJA POZIVA NA OPREZ PRILIKOM KUPANJA

U dvije godine 186 utapanja
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Najviše se utapanja dogodilo na tzv. divljim kupalištima na rijekama, bajerima...

​Počela je nova kupališna sezona, visoke temperature, kako u kontinentalnom dijelu Hrvatske tako i uz obalu, izmamile su tisuće kupače svih dobi koji svakodnevno hrle na kupanje na bazene, jezera, rijeke i u more. I zbog toga je potreban oprez. Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, u protekle dvije godine utopilo se 186 ljudi, još ih je petero ozlijeđeno teže, a četvero lakše. Samo prošle godine na kupalištima diljem Hrvatske utopilo se 98 osoba.



Iz policije kažu kako su bazeni mjesta na kojima se vodi briga o sigurnosti kupača iako se kupači trebaju odgovorno ponašati i prema sebi i prema drugim kupačima. No, s druge strane, takozvana divlja kupališta na rijekama, bajerima i jezerima mjesta su gdje je nužan povećani oprez kupača jer skrivaju mnogobrojne opasnosti. Ponajprije je riječ o utapanju, ali vrebaju i brojne druge opasnosti poput neopreznih skokova u vodu koji mogu rezultirati ozbiljnim ozljedama kao što su primjerice teške povrede kralježnice, vrata ili drugih dijelova tijela nakon skoka u vodu koja krije zamke (plićak, nevidljivi predmeti pod vodom i drugo).

S obzirom na to da se na većini kupališta u rijekama, bajerima, jezerima, pa čak i u bazenima, građani kupaju na vlastitu odgovornost, ponekad i bez ikakvog nadzora, radi vlastite sigurnosti potrebno je pridržavati se minimalnih uvjeta prilikom ulaska u vodu, a koji mogu povećati sigurnost na kupalištu. Policijska uprava osječko-baranjska dala je nekoliko savjeta za kupače.

- Ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba, ne skačite u vodu s mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno, ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, ne plivajte neposredno nakon obroka i ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući i izbjegavajte plivati sami. Djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe - imajte stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi. Neplivači ili osobe koje slabije plivaju - obvezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, a ako u vodi primijetite nekoga u opasnosti, odmah mu pokušajte pomoći ili potražite pomoć - pozovite pomoć na 112 ili 192 - savjetuju iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Uz ovu temu javlja se i problem provala u vozila na kupalištima, krađa na plaži te krađa bicikala.

- Ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivom mjestu u automobilu (prijenosno računalo, mobitel, torbica i sl.), ne ostavljajte ključeve i dokumente u automobilu, a ako spremate stvari u prtljažnik automobila – prethodno provjerite promatra li vas netko! Na kupalištu ne ostavljajte osobne stvari bez nadzora, a ako se kupate u društvu, neka uvijek netko čuva stvari - dodaju iz Policijske uprave Osječko-baranjske.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike