Regija
PRVI PUT NA ĐAKOVAČKOJ MANIFESTACIJI

Splitsko-dalmatinska županija na Vezovima
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
ĐAKOVO - Gotovo sav program 56. Đakovačkih vezova u četvrtak, 29. lipnja, bio je u znaku predstavljanja Splitsko-dalmatinske županije, njezine tradicijske i suvremene kulture, umjetnika, pisane riječi, slikarstva, gastronomije.

Ta se priobalna županija prvo predstavila pričom za djecu “Liskan i Ljeljo u velebitskoj avanturi” u organizaciji Muzeja Cetinske krajine Sinj, a zbog velike vrućine iz Kuće Reichsmann taj je program preseljen u ugodnu hladovinu Strossmayerova parka. Potom je u Kući Reichsmann otvorena izložba Petra Radovića “Putopis cetinskog akvarela - vodom do slike”, također u organizaciji Muzeja Cetinske krajine. Njegova ravnateljica Darija Domazet rekla je tom prilikom kako je izložba poklon Splitsko-dalmatinske županije i Muzeja Cetinske krajine Đakovu i 56. Vezovima. “Brojni ljudi iz tog dijela Dalmacije pronašli su novi život u ovom dijelu Slavonije, pa je velik broj Đakovčana podrijetlom iz našeg kraja te vjerujem da će im, pogledom na Radovićeve akvarele, zasuziti u oku”, rekla je Domazet, dodavši kako se SDŽ ovaj put predstavlja zaleđem, ne obalom. Radović je predstavljen kao ilustrator stalnog postava Muzeja Cetinske krajine, a njegovi akvareli, izloženi u Đakovu, impresije su o zavičaju. Autor se nazočnima na otvorenju obratio videouratkom, a kada je istaknuto i kako je ovime uspostavljena suradnja Muzeja Cetinske krajine i Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, na čemu je zahvalila njegova kustosica Valentina Radoš. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Antun Galić, rekavši kako je sasvim razumljivo što su Đakovo i Vezovi ugostili Splitsko-dalmatinsku županiju jer su u njoj tri grada - Sinj, Vrlika i Makarska - gradovi prijatelji Đakova.

Predstavljanje SDŽ-a nastavljeno je predvečer na trgu, i to vrličkim kolom, ojkalicom, diplama te završnim kolom iz “Ere s onoga svijeta”, a u izvedbi KUU-a “Milan Begović” Vrlika, dok se sinjski muzej pobrinuo za predstavu “Kneginja Margareta”. Program su pratili i čelnici gradova domaćina i gostiju. Potom je na prostor iza Male crkve Vrlika predstavila gastronomiju, za što su se pobrinuli KUU “M. Begović” i Vrličanke. Tu je održan i završni dan Gastrofesta, a pod šatorom koncert klapa Cambi i Partenca te Giuliana i Diktatora. S.Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad