Regija
EUROPSKA MREŽA MLADIH SAVJETNIKA

Mladi u Bilbau govorili o klimatskim promjenama
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
SLATINA - Osnovna škola Eugena Kumičića ima dva člana u Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, to su Gita Špoljarić i David Vilk. Najučenica škole Gita Špoljarić bila je članica ekipe Ureda pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj koja je nazočila konferenciji Europske mreže pravobranitelja za djecu - ENOC (European Network of Ombudsman for Children) o klimatskim promjenama u sklopu projekta ENYA (European Network of Young Ambassadors), održanoj u Španjolskoj. Domaćin trodnevne konferencije, na kojoj je sudjelovalo 40 sudionika iz cijele Europe, bio je Bilbao. Uz Gitu Špoljarić na konferenciji je bila i članica Mreže mladih savjetnika Lucijana Topalović iz Dubrovnika, savjetnice Davorka Osmak Franjić i Danijela Žagar te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Svrha je projekta za djecu i mlade Europska mreža mladih savjetnika (ENYA) aktivno uključiti djecu i mlade u godišnji rad ENOC-a i pružiti im priliku da se čuju izvan svojih zemalja, na europskoj razini. Djeci i mladima omogućeno je sudjelovanje u aktivnostima ENOC-a kako bi podijelili svoja iskustva, dali pravobraniteljima za djecu jasnu predodžbu o tome što ih se tiče i kako konkretno osigurati zaštitu i promicanje njihovih prava zajamčenih Konvencijom UN-a o pravima djeteta.

U ovogodišnji ENYA projekt uključeni su mladi iz 19 europskih zemalja ili pokrajina (Albanija, pokrajine Andaluzija, Baskija i Katalonija u Španjolskoj, Flandrija u Belgiji, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Poljska, Slovačka, Ukrajina, te Jersey, Sjeverna Irska, Škotska i Wales u Ujedinjenom Kraljevstvu). Nacionalni ENYA timovi u proteklih pet mjeseci proveli su nekoliko aktivnosti povezanih s godišnjom temom klimatskih promjena i njihova utjecaja na život djece. Forum u Bilbau održan je i kako bi se mladima omogućilo da predstave rezultate aktivnosti u svojim zemljama i rasprave o problematici klimatskih promjena.

Od foruma ENYA projekta u Španjolskoj očekuje se da djeca i mladi iz svih krajeva Europe formuliraju izvedive preporuke namijenjene nacionalnim političarima i zakonodavnim tijelima, a njihove preporuke bit će ugrađene u izjavu ENOC-a na godišnjoj konferenciji u Reykjaviku, na Islandu, u rujnu ove godine. P.Ž.
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike