Ekonomija
ZELENI PLAN - ZAHTJEVNE PRILAGODBE

Iz neograničenog rasta prema održivom razvoju
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Europski Zeleni plan i prateće mu direktive predviđaju znatno smanjenje emisija CO2 do 2030. u gospodarstvu i društvu, a do 2050. godine očekuje se potpuna klimatska neutralnost. Ambiciozne planove Europske unije moći će pratiti samo one kompanije koje se odluče na potpunu promjenu paradigme – iz neograničenog rasta prema održivom razvoju.



Za poslovni sektor sljedeće je razdoblje izrazito dinamično i izazovno jer pred njih stavlja zahtjevne prilagodbe svojih nefinancijskih izvještaja u smjeru poštovanja okolišnih, društvenih i upravljačkih kriterija održivosti (ESG).



"Do sada nisu postojali jasni kriteriji za izradu izvješća o održivosti te im se često pristupalo olako, a društveno odgovorno poslovanje svodilo se na segment marketinga. EU nastavno na zaključke sporazuma o klimi u Parizu i Glasgowu odlučio je postrožiti kriterije nefinancijskog izvještavanja te je Vijeće EU-a donijelo i posebnu Uredbu usmjerenu klasifikaciji održivog financiranja. Tvrtke koje žele privući ulagače i ostvariti prava na pristup sredstvima financiranja morat će u sljedećem razdoblju u svojim izvješćima imati jasno iskazano poštovanje kriterija održivosti po svim stupovima ESG-a, a naše su edukacije tu da ih na to pripreme te da ih nauče kako se uskladiti sa sve zahtjevnijim europskim zakonodavstvom", izjavila je Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA). Svi zainteresirani mogu se prijaviti na ESG edukacije preko stranice https://www.iica-iase.com/ zaključno do 8. srpnja, a edukacija za Level I. Advisor počinje 11. srpnja i traje do 4. rujna.Z.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike