Regija
SVEČANO OTVORENJE SCENSKOM SLIKOM “ŠOKAČKA SANJARENJA”

U Đakovo “dolazi” i veliki slikar svjetskog glasa Vlaho Bukovac
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Bukovac je u Đakovu 1893., u posjetu biskupu Strossmayeru. Listopad je, pa ga biskup vodi u Trnavu, gdje je upravo berba...

Nakon što su prošle godine otvoreni scenskom slikom "Moja duša bećarska", koja je bećare, bećarski način života, prikazala kao specifičnost Slavonije, 56. Đakovački vezovi danas, 1. srpnja, bit će svečano otvoreni pred katedralom svetog Petra u 21 sat scenskom slikom "Šokačka sanjarenja".



Prema scenariju Mirka Ćurića, a u režiji Darka Milasa, u Đakovo, na Vezove, "stiže" i veliki slikar svjetskoga glasa Vlaho Bukovac. Utemeljeno je to na stvarnim događajima.

– Kao i svake godine, pokušavamo na neki način pronaći neke važne, tipične događaje koji karakteriziraju naše podneblje, te im dati određeni kolorit. Tako smo potaknuti stogodišnjicom smrti velikog hrvatskog slikara Vlahe Bukovca (1855., Cavtat – 1922., Prag), a koji je itekako vezan za Đakovo, za polazišnu točku za ovogodišnju scensku sliku prilikom otvorenja Vezova uzeli njegov dolazak 1893. godine u naš grad, sa suprugom Jelicom, s kojom se vjenčao godinu dana prije. Bukovac dolazi u Đakovo prvi put, i to posjetiti biskupa Strossmayera. Piše o tome u svojoj autobiografiji kao o vrlo važnom događaju - kaže scenarist Ćurić.

Slikar, rođen u Cavtatu, impresioniran je Đakovom i primanjem kod Strossmayera. Listopad je, pa ga biskup vodi u vinorodnu Trnavu, gdje je upravo u tijeku berba grožđa. Bukovac je toliko raspoložen da su on i supruga mu Jelica zaplesali u šokačkom kolu i zapjevali.

– Svjetski je to čovjek koji je obišao sve kontinente, već tada je uvelike slavljen kao umjetnik, no njemu nije bilo ispod časti zaplesati kolo s ljudima sa sela. Stavši uz rame s njima, priznao je ljepotu tog slavonskog kola, ljepotu slavonskog načina života - kaže Ćurić.

Scenska slika, priča koja će se večeras ispripovijedati pred đakovačkom katedralom, vodi u nastanak poznate Bukovčeve slike "Gundulićev san", u čemu treba tražiti i naziv scenske slike "Šokačka sanjarenja", a poveznicu tražiti i na službenom plakatu ovogodišnjih Vezova, u čijem je središtu Šokac koji sanja ljepotu svoga kraja. Bukovčeva slika "Gundulićev san" nalazi se u Modernoj galeriji u Zagrebu.

– Strossmayer je tijekom razgovora u Đakovu Bukovcu predložio da napravi sliku na temu iz Osmana koju će on financirati u dogovoru s Račkim. No prije nego krenemo u taj dio programa, treba reći kako postoji i jedna mala drama u dolasku – ban Khuen-Hedervary i Iso Kršnjavi pokušavaju pridobiti Bukovca na svoju stranu, nude mu veliki novac da radi portrete, da napravi sliku "Promicanje kulture i umjetnosti u vrijeme bana Dragutina Khuen-Hedervaryja", a na kojoj Josip Juraj Strossmayer ne bi bio prikazan. Ispalo bi da nije zaslužan, a osnovao je Akademiju, Galeriju i još mnogo toga. Tu dolazi do sukoba između Strossmayera i Bukovca, gdje se Strossmayer ne slaže da se napravi slika gdje se njega vrijeđa… - pojašnjava Ćurić.

Jednom riječju, večerašnjom scenskom slikom ispred đakovačke katedrale i "Gundulićev san" i "Šokačka sanjarenja" skladno će se nadopuniti, uz sretan završetak. Ćurić kaže, kao što Gundulić sanja ljepotu Dubrovnika, tako će i Đakovo, Slavonija, Bukovcu pokazati i slavonske kolače, i slavonsku pečenku… Uredit će se stol koji će ga oduševiti, to kako se u Slavoniji jede, ali i pleše, pjeva, slavi, tuguje…

U ulozi Vlaha Bukovca pojavit će se Vjekoslav Janković, a Darko Milas u ulozi je biskupa Strossmayera. Slikarevu suprugu Jelicu glumi Antonija Mrkonjić, biskupova tajnika Milka Cepelića Antonio Jakupčević, a upravitelja biskupskog gospodarstva Ivan Čačić. U scenskoj slici mješavina je povijesnih i fikcijskih likova. Potonji su Reza, žena iz Trnave, a glumi ju Selena Andrić, Šima, vinogradar u Trnavi, kojega glumi Miroslav Čabraja, Liza, Šimina žena, koju glumi Anita Schmidt, te Manda, žena iz Trnave, u interpretaciji Tatjane Bertok Zupković. Sve su to glumci HNK-a Osijek, dok je Milas glumac Dramskog kazališta Gavella.

– Ove je godine jedna voditeljica – Sandra Lončarić. Ovoga puta glumci neće voditi program, već će Lončarić objasniti programske sadržaje - navodi Ćurić.

Uz glumce, u scenskoj slici sudjeluju i tri kulturno-umjetnička društva, ljelje, tamburaški sastavi…, približno dvije stotine sudionika.

Suzana Župan
Izravan prijenos svečanog otvorenja smotre na Prvom programu HRT-a
 
Svečano otvorenje Đakovačkih vezova teći će uz izravan TV prijenos, i to na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije u 21.05. Također, HRT će izravno prenositi svečani mimohod sudionika, u nedjelju, 3. srpnja, u 9 sati na Drugom programu, izvijestili su s Prisavlja.

- Ekipa HRT-a već je od srijede u Đakovu gdje radi na tehničkoj i televizijskoj prilagodbi ovog zahtjevnog projekta. Stoga je prva proba s glumcima održana u srijedu, a generalna proba uz već postavljenu scenografiju, sve sudionike, konjanike i pjevače izvođače u četvrtak navečer. Glumci osječkog HNK-a, pod redateljskom palicom Darka Milasa, već odavno su u pripremama i sigurni smo da će i ovaj scenski prikaz u sklopu svečanog otvorenja biti izveden na zavidnoj umjetničkoj razini na užitak i zadovoljstvo gledatelja, a također i profesionalno obavljenim izravnim prijenosom od strane programske i tehničke ekipe HRT-a - kaže urednik Nikola Kristić.

"Gundulićev san" i "Šokačka sanjarenja" skladno će se nadopuniti, uz sretan završetak

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana