Regija
UKRAJINA - ZEMLJA PARTNER

U mimohodu zbor s 35 članova iz Užgoroda
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Kao 2018. godine, kada je uvedena novina da Đakovački vezovi svake godine imaju zemlju partnera koja će u Đakovu predstaviti svoju tradicijsku i suvremenu kulturu, običaje, gastronomiju i dr., a kada je to bila Ukrajina, ta će zemlja, koja je u međuvremenu doživjela nemilosrdnu rusku agresiju, i 2022. biti zemlja partner đakovačkoj smotri folklora.



Iz Ukrajine, iz grada Užgoroda, na 56. Đakovačke vezove stiže Zakarpatski akademski narodni zaslužni zbor s 35 članova. Zemlja partner Ukrajina predstavit će se u zasebnom programu u subotu, 2. srpnja, u 20 sati na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu parku, kada će nastupiti Zakarpatski akademski narodni zaslužni zbor iz Užgoroda, kao i dva ukrajinska kulturna društva iz Republike Hrvatske - UKPD “Ukrajina” Slavonski Brod i UKPD “Ivan Franko” Vukovar. Zbor iz Užgoroda nastupit će i u svečanom mimohodu svih sudionika Vezova, središnjim ulicama Đakova, u nedjelju, 3. srpnja, s početkom u 8.30.



Užgorod je grad u zapadnoj Ukrajini, središte Zakarpatske oblasti. Prostire se na površini od 40 četvornih kilometara, a ima gotovo 112.500 stanovnika, pet puta više od grada Đakova s prigradskim prstenom. Inače, zanimljivost je da je u raznim dijelovima Ukrajine više mjesta koja se zovu poput Đakova, uz više izvedenica toga naziva, dakako.



Podsjetimo, 2018. Ukrajina se na Vezovima predstavila folklorom, narodnim ruhom, običajima, kao i izložbom u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Bila je to izložba “Ukrajina i Ukrajinci”, na kojoj je zemlja partner tadašnjih 52. Đakovačkih vezova predstavila svoju kulturnu baštinu. Riječ je o predstavnicima Muzeja “Ivan Honchar” (Nacionalni centar narodne kulture) u Kijevu. Na otvorenju izložbe govorili su gosti iz Ukrajine i gradonačelnik Marin Mandarić, a otvorio ju je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Nakon svečanog otvorenja gosti iz Ukrajine izveli su dio svojih običaja u dvorištu Muzeja, gdje su prikazali dio svadbenih običaja, a sve kroz simbol bijele košulje, koja simbolizira čistoću života i prati čovjeka od rođenja, krštenja do smrti.



Ukrajinci su se tih vezovskih dana predstavili i programom na Strossmayerovu trgu te u ostalim prigodama. S. Župan
Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike