TvObzor
SVE JE SPREMNO ZA NAJVEĆI REGIONALNI GLAZBENI SPEKTAKL

Za manje od tjedan dana počinje jedno od najjačih izdanja EXIT festivala do sada
Objavljeno 1. srpnja, 2022.

Finiširavši cjelokupan program EXIT festival zaokružio je jedno od svojih najjačih izdanja do sada, te još jedanput pokazao kako je njegova snaga u vodećim svjetskim zvijezdama, ali i u glazbenoj raznovrsnosti, kojoj važan doprinos daje niz bina i zona. Za razliku od većine drugih velikih europskih manifestacija, EXIT-ove brojne bine eklektičan su, multižanrovski spoj, u kojem će se naći gotovi svi suvremeni glazbeni smjerovi, od najvećih globalnih hitova do underground elektronike, od klasičnog rock zvuka do žestokih heavy metal i punk rifova, od old school hip-hopa pa sve do trapa, drum‘n‘bassa, reggae, latino i svjetske etno glazbe.



Višestruko nagrađivani ljetni glazbeni festival održat će se od četvrtka, 7., do nedjelje, 10. srpnja, a među zvučnim imenima koja će kročiti na novosadsku Petrovaradinsku tvrđavu su Calvin Harris, Nick Cave & the Bad Seeds, Iggy Azalea, James Arthur, Masked Wolf, ZHU, Sepultura, Maceo Plex, ARTBAT, DJ Tennis, Marky Ramone, Napalm Death, The Exploited i Sama‘ Abdulhadi. Tu je i jaka regionalna postava, koju predvode Konstrakta, Senidah, Prti Bee Gee i Marčelo, a priključuju joj se stotine drugih izvođača.

Glavna scena


Apsolutni headlineri Glavne pozornice su Calvin Harris i Nick Cave & the Bad Seeds. Iggy Azalea, James Arthur, Masked Wolf, Afrojack, Ofenbach, Disciples, Joel Corry, Jax Jones, Alok, ATB, ZHU, ACRAZE i Shouse. Donose uzbudljive hitove - i one svježe i one koje ne prestajemo pjevati godinama. Beskompromisni gitaristički zvuk na Glavnu scenu stiže uz Sepulturu, Napalm Death, Molchat Doma, Downstroy i Alitor. Regionalno najtraženija ženska imena, svaka u svom polju - Konstrakta i Senidah pružit će publici ono u čemu su najbolje - autentičnost i nesvakidašnji glas. Na Mainu će svjetsku premijeru imati i ekskluzivni hip-hop/trap showcase "Back To The Future", u kojem će se mikrofona uhvatiti Ajs Nigrutin & Timbe vs. Crni Cerak & Lacku iz Srbije, Frenkie, Kontra, Indigo vs. Muha iz Bosne i Hercegovine te Stole vs. 30zona iz Hrvatske, a nastupiti će i Iva Lorens, Divolly Markward i Lady Lee.


Kao i svake godine, izvođači u mts Dance Areni neodoljivo pozivaju na ples i dočekivanje izlazaka sunca. Četvrtak je rezerviran za vrhunske B2B setove, a u glavnim su ulogama Adam Beyer i Enrico Sangiuliano, ANNA i Sama‘ Abdulhadi, Eli Brown i Ilija Djokovic, uz Reiniera Zonnevelda live, Anfisu Letyago i Human Rias. Gdje oni stanu, produžit će u petak Maceo Plex, Honey Dijon, Denis Sulta, Brina Knauss, 84Bit B2B Tonbe i Cristina Lazic. Svojim high tech minimal technom Boris Brejcha će omiljenog festivalskog dana - u subotu - publici dati iznimno jaku energiju. U istom će ga ritmu pratiti Mathame, Blond:ish, Mochakk, Bona Fide i Space Motion. Finalni dan donosi dosad nedoživljen zaokret prema organskom i živom zvuku Arene, koji predvodi virtuoz elektronske glazbe Stephan Bodzin, a u melodičnom ritmu pratit će ga Monolink i Satori, zatim Coeus, Kezz i Cosmicat. Jedan od najposebnijih dijelova EXIT-a - nedjeljno zatvaranje mts Dance Arene i cijelog festivala - pripast će dvojcu ARTBAT.

Program Visa Fusiona briljira i ove godine, za što su zaslužni Marky Ramone, Blind Channel, She Past Away, Coach Party, Noisia (DJ set), Paraf, Brkovi, Orthodox Celts, Artan Lili, Deca Loših Muzičara, Djaikovski, Marčelo, Bojana Vunturišević, KOIKOI, Pocket Palma, Joker Out, Zimbru, Saya Noe, Lucie Antunes, Vizelj, Killo Killo Banda, Amajlija i Zulu 3.4. Program te pozornice pojačat će veterani domaće i regionalne rap i trap scene Prti Bee Gee, Mimi Mercedez, Fox & Surreal, Frenki, Kontra, Indigo, Smoke Mardeljano x DJ Mrki i Stole x Phat Phillie.

Tradicionalno žestoko


Atmoferu će dodatno razdrmati Bassivity ekipa u showcase nastupu - u zanimljivoj mješavini popa i trapa smjenjivat će se Zoi, Brzo Trči Ljanmi, Teya Dora, Rouzi, X, Fox, WajWai, MihaMih & Diinzo i DJ Bajko Felix.

Na obližnjoj pozornici No Sleep Novi Sad awakened by Guarana događat će se četvorodnevni praznik alternativne elektronske scene. Duh berlinskog kluba Watergate donose Adana Twins, Andhim, Stephan Jolk, Biesmans live i Jamiie B2B Kristin Velvet, a jarke techno boje madridskog Fabrika i CODE partyja brane Cesar Almena B2B Nuke, SHDW & Obscure Shape, Indira Paganotto, Airod i Ddoshel B2B Whitegirlstudyplaylist. Iskustvo Life and Death showcasea pružit će DJ Tennis, Gerd Janson, Budino, Beatfoot live i Stellarcompanion, a ultimativnu hard techno energiju prenijet će Possession ekipa: Dax J, Hector Oaks, Parfait, Cera Khin, Muhi i Katalina.

U dubokom rovu Petrovaradinske tvrđave, na bini Explosive, bit će tradicionalno žestoko uz hardcore, metal i punk. Pozornica se nakon tri godine vraća na staro mjesto, gdje će zagrmjeti The Exploited, a s njima i Discharge, Bury Tomorrow, The Undertones, Incantation, Moscow Death Brigade, Nervosa, Tankard, Architect of Pain, Black Tooth, Chains, Heresy, Madvro, Misconduct, Noctiferia, Oathbringer, Progon, Shining, Stranger, Terminal Prospect, Crown Court, Lamori, Bohemyst, Smrt Razuma, Šank, Vox Populi, Chain Cult, Hexis, War Engine, 5 Minuta Slave, KPAX! i Still Bleeding.

Prijestolnica trapa na festivalu bit će pozornica Gang Beats, koja će ugostiti više od 50 izvođača. Neukrotivi hip-hop i trap vibe donose, među ostalima, Sajsi MC, 30zona, Bora Balboa, Buntai, Crni Cerak & Lacku, Grše, Klika, Klinac, Muha i Ognjen. Pachamama scena ove će godine biti na novoj, većoj lokaciji s pogledom na cijeli Novi Sad i najljepšim pogledom na zalazak sunca na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ta će pozornica predstaviti najveća svjetska World Music i Conscious Music imena, kao što su Mose & Sam, Fia, LAOR, Maya Kamaty, Praful, Divanhana, a pridružuju im se i Oratnitza, Naked te desetci drugih.

Duša festivala


EXIT nisu samo najveće pozornice. Duša festivala je u onim manjim, koje već godinama okupljaju fanove određenih žanrova ili one kojima je potrebno malo predaha prije vraćanja na party. Tu su, prije svega, reggae epicentar Wenti Wadada Positive Vibrations Reggae, omiljen još od 2001., zatim glavni grad drum‘n‘bassa na EXIT-u, mitski X-bass Pit, kao i energijom napunjeni Gaia Trance Xperiment stage.

Domaća imena zablistat će na jednoj od najdugovječnijih bina - Urban Bug stageu, hitovi su rezervirani za AS FM powered by Guarana i Silent Disco, a latinoritmovi za vatrenu Aqua Viva Latino. Ove godine EXIT će predstaviti i potpuno novu pozornicu, posvećenu house zvuku.

Najveći korak ove godine napravljen je u razvoju i rastu festivala, njegova zvuka, pozornica i zona, kojih će biti 40, a od kojih neke dobivaju potpuno novo ruho. Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima i online na stranicama Entrio.hr-a te na web-stranicama EXIT festivala.
 
Danijel MIKLIĆ
Među zvučnim imenima koja će kročiti na Petrovaradinsku tvrđavu su Calvin Harris, Nick Cave & the Bad Seeds, Iggy Azalea i James Arthur

Najčitanije iz rubrike