Sport
SJAJNE BARAKUDE U POLUFINALU SP-A

Hrvatska potopila Srbiju i
u petak igra za medalju!
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Odličnom igrom naši vaterpolisti svladali aktualne olimpijske prvake

Hrvatska vaterpolska reprezentacija sjajnom je izvedbom svladala Srbiju sa 14:12 u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Mađarskoj te tako izborila rekordno deveto uzastopno polufinale ovog natjecanja! Niz je to kojim se nitko drugi ne može podičiti, kao ni s nevjerojatnim nizom medalja, a koji će Barakude u petak imati priliku povećati na osam. Suparnik će biti bolji iz ogleda Španjolske i Crne Gore koji su igrali kasnije.



Protiv aktualnog olimpijskog prvaka te velikog rivala momčad Ivice Tucka ni jednog trenutka nije bila u rezultatskom zaostatku. Bila je to prava momčadska pobjeda, u obrani su svi davali doprinos, predvođeni odlično raspoloženim Popadićem (12 obrana), dok se u napadu svih deset igrača upisalo u strijelce.

Hrvatska je ponovno bila bez Rine Burića, kojemu je FINA potvrdila kaznu od tri utakmice zabrane igranja, pa je izbornik Ivica Tucak kao i s Gruzijom imao skraćenu rotaciju. Velika važnost ovog susreta dobro se vidjela i po igri u prvoj četvrtini u kojoj su prevladavale obrane, dok su se napadi na obje strane mučili s realizacijom. Prvi smo do pogotka stigli mi, prvog igrača više odlično je realizirao Marinić Kragić, nakon čega je na scenu nastupila naša obrana, predvođena odličnim Popadićem. Odlično smo neutralizirali pokušaje Srbije s igračem više, a sjajan je na našem golu bio Popadić, koji je u prvoj četvrtini skupio čak šest obrana. Šteta što takav učinak u obrani nismo naplatili i većim vodstvom, a bilo je prilika. No, šut u blok s igračem više pa zapucani zicer Krapića donijeli su suparnicima priliku da u sedmoj minuti pogotkom V. Rašovića izjednače. Nakon tvrde prve četvrtine, nastavak je donio puno efikasniju utakmicu. Osmominutni post u napadu naših prekinuo je Žuvela s igračem više, no odmah je iz iste situacije izjednačio Vico, a slično je bilo i nakon pogotka Marinića Kragića kada je uzvratio Jakšić. Kharkov je potom sigurno realizirao peterac, Popadić je i dalje nizao obrane, no u tim je trenutcima nedostajalo i malo sreće jer se lopta ponovno odbijala u posjed Srbima. Na odmor smo otišli s vodstvom 5:4, propustivši pritom i dvije situacije s igračem više.

Početak treće dionice donio je novo izjednačenje (Subotić za 5:5), a poslije se pokazalo i posljednje na utakmici. Uslijedila su tri naša pogotka s brojčanom prednosti, zabijali su Vukičević, Krapić te Vrlić nakon sjajne akcije Kharkova i Fatovića za velikih 8:5 u 20. minuti. Sredinom četvrtine nakon prvog pogotka Lazića na SP-u bilo je 9:6, a potom smo prejeftino primili dva pogotka u 50-ak sekundi za povratak neizvjesnosti. Srećom ne potpune, jer je zabio Lazić te smo u posljednjih osam minuta ušli s vodstvom 10:9. Bukić ga je uz pomoć vratnice povećao, a potom su Žuvela i Bašić nepunih pet minuta do kraja vratili "plus tri" (13:10). Sjajno smo reagirali s igračem manje u dva navrata potom, imali i tri napada za četiri razlike, no nije išlo. Ipak, nakon pogotka Radulovića sjajno je uzvratio Fatović lobom za 14:11, do kraja je ostalo samo 1:55 i bilo je jasno kako tu prednost Barakude ne mogu prokockati.

Odigrali su naši vatepolisti najbolju utakmicu u Mađarskoj u pravom trenutku, a sada će imati dvije prilike odličan nastup okruniti i novom medaljom. Nadamo se da će iskoristiti već prvu, u petak, što bi značilo da će u nedjelju zaigrati u finalu.

Goran Roguljić
Srbija 12

Hrvatska 14

BUDIMPEŠTA - Nacionalni plivački stadion “Alfred Hajos”. Gledatelja: 500. Suci: Georgios Stavridis (Grčka) i György Kun (Mađarska).

SRBIJA: Dobozanov, Mandić 4 (1), Subotić 1, Ranđelović, Đ. Lazić, Vico 1, S. Rašović 1, Lukić, Jakšić 2, Radulović 1, Drasović, V. Rašović 2, Mitrović (8 obrana).

HRVATSKA: Bijač, Fatović 1, Krapić 1, F. Lazić 2, Bukić 1, Vukičević 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 2, Vrlić 2, Bašić 1, Kharkov 1 (1), Popadić (12 obrana).

IGRAČ VIŠE: Srbija 6-16, Hrvatska 7-13; PETERCI: Srbija 1-1, Hrvatska 1-1.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 1:1, 3:4, 5:5, 3:4.

Grčka uvjerljivo do polufinala
Mjesto u polufinalu u petak prva je osigurala Grčka koja je u četvrtfinalu uvjerljivo svladala SAD sa 16:11 (3:1, 4:6, 3:0, 6:4). Najefikasniji kod Grka bio je Argyropoulos (5), po tri su pogotka postigli Genidounias, Kalogeropoulos i Vlachopoulos, a kod Amerikanaca po tri su gola zabili Daube, Hallock i Bowen.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike