Regija
OŠ B. KAŠIĆA U ERASMUS+ PROGRAMU

U Turskoj razvijali socijalne vještine
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
VINKOVCI



Vinkovačka OŠ Bartola Kašića sudjeluje u Erasmus+ projektu S.O.F.T. – Start our future today, kojemu je koordinator škola iz Poljske, a ostali partneri su iz Italije, Španjolske, Bugarske i Turske.

Treći sastanak svih partnera organizirala je škola iz Turske, a Vinkovčane su predstavljale učenice Petra Dir, Marija Jozinović, Lana Plazanić, Tina Rosandić i Filipa Turalija u pratnji dviju učiteljica. Škola se nalazi u gradu Kayseri, u azijskom dijelu Turske. Grad je nešto veći od Zagreba i nalazi se u podnožju ugaslog vulkana Erciyes Dağı, čiji su vrhovi, visoki do 3916 metara, i ljeti prekriveni snijegom.

Tri su dana proveli u privatnoj školi domaćina, izvrsno opremljenoj, u kojoj učenici imaju najbolje moguće uvjete, kabinete za sve predmete, sportsku dvoranu, teniski teren, bazen, čak i zoološki vrt. Učenici gosti i domaćini bili su podijeljeni u grupe i imali zanimljive radionice. Tijekom rada razvijali su takozvane meke vještine: kreativnost, sposobnost rada u timu, preuzimanje odgovornosti, spremnost za donošenje odluka - sve na engleskom.

Posjetili su znamenitosti Kapadocije, poput natkrivenog bazara, drugog po veličini u Turkoj. Ime Kapadocija znači "zemlja prekrasnih konja", kraj je poznat po prirodnim ljepotama i neobičnim geološkim strukturama oblikovanim erozijom, popularno zvanim "vilinski dimnjaci". U Nacionalnom parku Göreme posjetili su srednjovjekovne nastambe i kršćanske crkve uklesane u stijenama, izgrađene od 4. do 14. stoljeća.

Vinkovčani su domaćini u rujnu. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike