Regija
SLAVONIJA I BARANJA NA +35 STUPNJEVA

Dunav topliji od mora, suša ugrozila kukuruz
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Od visokih temperatura treba čuvati životinje koje se ne znoje, poput pasa, svinja ili peradi. Smanjit će se proizvodnja mlijeka
BELI MANASTIR



Temperature su tropske, a bit će još više. Nije to, doduše, nikakva specijalna novost, jer već nekoliko godina ljeti vladaju iznimno jake vrućine, kakve prije nismo bilježili.



Kada je riječ o istočnoj baranjskoj granici, rijeci Dunavu, temperatura mu je jučer, mjerena kod Bezdana ("prekoputa" Batine), iznosila 25,6 Celzijevih stupnjeva, što je samo 0,2 stupnja manje od višegodišnjeg lipanjskog rekorda. Usporedbe radi, jučerašnja temperatura mora kod Crikvenice u 11 sati bila je 25,9 stupnja, a kod Opatije 25,3 stupnja, što znači da je Dunav bio topliji od dijelova Jadranskog mora. Jučer izmjerena dunavska temperatura čak je 7 stupnjeva viša od prosječne lipanjske, odnosno 13 stupnjeva viša od najniže izmjerene tog mjeseca. Treba naglasiti kako je rekordna temperatura izmjerena prije nekoliko godina, u srpnju, kada je skala pokazivala 27,3 stupnja.

Nizak vodostaj


Sudeći po prognozama, nije isključeno da će ova godina biti zapisana kao rekordna. Sve je, vjerojatno, povezano i s niskim vodostajem te rijeke, koji je jučer u podne, prema mjerenjima Hrvatskih voda, kod Batine iznosio +80 centimetara. Na susjednoj vodomjernoj postaji, kod vojvođanskog Bezdana, izmjereno je +57, a prognoze za sljedeće dane kažu da se vodostaj neće znatnije mijenjati. Gledajući višegodišnja mjerenja, aktualna lipanjska razina rijeke niža je od višegodišnjeg minimuma. Temperatura, kako dunavske vode tako i baranjskih ribolovnih voda, zasad ne utječe na riblju faunu.

- Poput Dunava, nizak je vodostaj i na ostalim baranjskim vodotokovima, posebice kanalima - kaže Anđelko Martinčević, predsjednik ZŠRU-a Baranje, naglašavajući kako zasad nema dojava o pomoru ribljeg fonda. Ističe da ribe "hladovinu" traže uz dno ribolovnih voda, te kako bi problem mogao nastupiti tek ako se, uz veće oborine, temperatura naglo spusti. Tada, objašnjava, može doći do takozvanog zijeva ribe, pojave koja u Baranji nije nikakva novost, a događala se u razdoblju između Velike Gospe i kraja kolovoza. Zbog spuštanja temperatura, naime, dolazi do nedostatka kisika. Nada se da ove godine, posebice zbog svjetskog ribolovnog prvenstva koje će se održati u Bilju, toga neće biti.

Za razliku od ribiča, kišu, bez obzira na žetvu koja je u tijeku, očekuju ratari.

Lozi dobro


- Globalno gledajući, situacija nije dobra. Nedostatak vlage ne odgovara kukuruzu, koji se počinje usukivati. Cvatnja je počela, što znači da bi moglo biti problema oko oplodnje, što u konačnici znači znatno manji prinos - priča Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Karanca. Dodaje kako je na poljima poprilična žega, ali klimatizirane kabine kombajna i traktora posao čine podnošljivim.

Bar zasad, ističe Ivan Gerštmajer Zelember, predsjednik Udruge vinogradara Baranje, visoke temperature neće naškoditi vinovoj lozi. No alarm je upaljen za stoku. Vinko Benić, direktor Veterinarske stanice Beli Manastir, kaže kako se od visokih temperatura moraju čuvati životinje koje se ne znoje (bez pora na koži), poput pasa, svinja ili peradi. Sigurno je, dodaje, da će biti smanjena proizvodnja mlijeka.

Visoke temperature znače i veći posjet na bazenima. Tijekom vikenda na oba je baranjska bazena bilo više od 1000 kupača s kupljenom ulaznicom, čemu treba dodati one sezonske te mladež, koja na bazene može ući besplatno.

Još jedno mjerilo utjecaja visokih temperatura je i povećana potrošnja napitaka, što rezultira i povećanim povratom boca.

- Tijekom jedne smjene, koja traje šest sati, primimo približno 5000 plastičnih boca i određeni broj konzervi, pa nije čudno da smo više zatvoreni nego otvoreni. Radimo na temperaturi višoj od 40 stupnjeva - kaže djelatnik zaposlen na otkupu boca kod belomanastirskog trgovačkog centra.

Ivica Getto
Potrošnja vode veća 30-ak posto
Kako vrijeme odmiče, a temperature rastu, primijećena je veća potrošnja vode. Kako ističe Krunoslav Rob, direktor belomanastirskog Baranjskog vodovoda, koji vodom opskrbljuje sjeverni dio Baranje (bez općina Darda i Bilje), najnovija mjerenja kažu da je potrošnja vode povećana 30-ak posto. "Većim dijelom godine potrošnja je približno 70.000 prostornih metara, a ovih je dana riječ o potrošnji od približno 90.000 prostornih metara", kaže Rob, dodajući kako zasad većih problema nema. Ipak, upozorava potrošače na potrebu štednje...

Najčitanije iz rubrike