Ekonomija
LIDERI VIŠE KOMPANIJA OSNOVALI SVOJU UDRUGU

Prerađivačka industrija udružila snage radi veće prepoznatljivosti
Objavljeno 30. lipnja, 2022.

Petnaest malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, koje ostvaruju oko 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5500 djelatnika, osnovalo je Udrugu prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT).



Cilj udruge je stvoriti snažnije pretpostavke za odgovore na izazove te pridonijeti rastu konkurentnosti industrije koja je u Hrvatskoj i Europi prepoznata kao motor razvoja gospodarstva. Za predsjednicu udruge izabrana je Dajana Mrčela, predsjednica Uprave osječke Saponije, a članovi Upravnog odbora su Miroslav Božić (Hrvatska industrija šećera), Ivan Bračić (PIP), Božidar Poldrugač (Končar Elektroindustrija) i Slaven Ružić (PIK Vrbovec plus).

Kako ističu, pandemija je upozorila na važnost prerađivačke industrije za stabilnost i rast gospodarstva u teškim i nepredvidljivim krizama, stoga se i razlozi osnivanja temelje na potrebi osnaživanja položaja i poticaja rasta prerađivačke industrije u Hrvatskoj. Glavni su izazovi prerađivačke industrije, o kojima će udruga razgovarati sa svim relevantnim donositeljima odluka, institucijama i interesnim dionicima, cijene energenata i tržište rada, potencijali EU fondova te unaprjeđenje zakonskog, administrativnog, investicijskog i poslovnog okvira. "Prerađivačka industrija je u temeljima hrvatskog gospodarstva i ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje. Ostvaruje gotovo četvrtinu prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80 posto. Osnovali smo udrugu kako bismo udruženim snagama pridonijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije. Znanja i resurse iskoristit ćemo za podršku u rješavanju strateških pitanja industrije - nedostatka radne snage, investicijske klime, iskoristivosti EU fondova i lakoće poslovanja - izjavila je Mrčela.

Dario Kuštro
PRETPOSTAVKE ZA VEĆI RAST I RAZVOJ
Istaknuto je kako je hrvatska prerađivačka industrija pokretačka snaga i u istraživanjima i u razvoju, inovacijama, investicijama i izvozu, međutim, izostaju pretpostavke za njezin veći rast i bolji položaj na međunarodnom tržištu. Osnivači Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji su: Agrolaguna, Grafičar Ludbreg, Hrvatska industrija šećera, Include, Jamnica plus, Kandit, Končar Elektroindustrija, Messer Croatia Plin, Pastor Grupa, PIK Vrbovec plus, PIP, Saponia, TBG Beton, Tehnomont i Zvijezda plus.

Najčitanije iz rubrike